Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudonasis Kryžius padeda šimtams aukų ir įkalintųjų Tripolyje, Libijoje

Besitęsiant kovos veiksmams, Tripolio ligoninės nesuspėja pasirūpinti visais sužeistaisiais. Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK) didina medicinos, ypač chirurgų, pajėgas konflikto alinamoje zonoje. Daugybė žmonių liko įkalinti mieste, daugelio jų būklė nėra žinoma nepaisant Raudonojo Kryžiaus pastangų juos pasiekti.
Žurnalistų evakuacija
Žurnalistų evakuacija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tripolyje stiprinamos medicinos pajėgos
Dar viena Raudonojo Kryžiaus medikų komanda, kurią sudaro chirurgas, anesteziologas ir du slaugytojai, šiandien atvyko į Libijos sostinę. Antroji komanda, su parama iš Suomijos Raudonojo Kryžiaus draugijos, vietovę turėtų pasiekti rytoj. Kartu su šiomis medikų komandomis, atgabenta įvairių medicinos reikmenų, medikamentų, įrangos.
„Šiuo metu mūsų turimos atsargos leidžia pasirūpinti apie 500 pacientų, tačiau konflikto mastas mus itin neramina. Esame tikri, kad nuketėjusiųjų padaugės“ – teigė Džordžas Komninos, TRKK delegacijos Tripolyje vadovas. Vadovą taip pat neramina tai, jog ligoninės yra sunkiai prieinamos medicinos personalui. Abu Salimo traumų centras neveikia vien dėl to, kad ten nebėra medikų.

Derybos dėl sulaikytųjų lankymo
„Mus taip pat pasiekia pranešimai apie daugybę sulaikytų asmenų, tarp jų taip pat yra ir užsieniečių. Mes kreipiamės į juos sulaikiusius karius, primindami pareigą užtikrinti sulaikytiesiems būtiniausias sąlygas ir jais tinkamai pasirūpinti“ – teigė delegacijos vadovas. Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovams pavyko aplankyti kai kuriuos sulaikytuosius, tačiau šimtai vis dar laukia nežinioje. Kol kas daugelis jų yra vietinių vadų rankose. TRKK intensyviai vykdo derybas dėl sulaikytųjų asmenų lankymo ir jų perkėlimo bent jau į aiškiai identifikuotas laikymo vietas.

Išvaduoti žurnalistai
Dėka savo neutralumo, rugpjūčio 24 dieną TRKK pavyko evakuoti 33 žurnalistus bei 2 užsieniečius iš “Rixos” viešbučio Tripolyje. Šie asmenys, keletą dienų negalėję pajudėti iš viešbučio, buvo perkelti į saugesnę vietovę.

Pagalba kituose šalies regionuose
Raudonasis Kryžius taip pat stengiasi palaikyti maisto ir vandens atsargas Libijos sostinėje bei pasirūpinti dėl konflikto perkeltais žmonėmis. Daugelis žmonių, dėl itin nesaugios situacijos, yra įkalinti savo namuose be maisto ir vandens atsargų.
40 tūkst. pietvakarinės šalies dalies gyventojų, daugiausiai vaikų, paskiepyti vakcinomis. Šalies pietuose taip pat ištiesti elektros kabeliai, palaikantys vandens pompas, vandeniu aprūpinančias daugiau nei 250 šeimų.

Libijos pabėgėliai ir perkeltieji asmenys grįžta
Libijos pabėgėliai Tunise ir perkeltieji asmenys, pasklidę po šalį, pradeda grįžti į paliktus namus. TRKK jau aprūpino 3 tūkst. žmonių higienos reikmenimis bei išdalino jau daugiau nei 18 tūkst. maisto davinių.
„Pasiekti nukentėjusiuosius vis dar gan sudėtinga dėl intensyvių kovos veiksmų“ – teigė Komninos. “Visgi kariuomenė atpažįsta Raudonojo Kryžiaus emblemą, dauguma karių taip pat žino apie mūsų neutralumą ir humanitarinę veiklą, todėl jie praleidžia Raudonojo Kryžiaus personalą ir automobilius per patikros punktus. Didžiausias mūsų tikslas šiuo metu – aprūpinti ligonines medicinos personalu“ – patirtimi konflikto zonoje dalinosi TRKK delegacijos vadovas.
TRKK taip pat nuolat primena ginkluoto konflikto šalims laikytis įsipareigojimo pagal Tarptautinę humanitarinę teisę, saugant civilius, medicinos personalą ir įrangą, gerbiant ligonius, sužeistuosius bei sulaikytuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius