Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Raudonasis Kryžius: užsilikę sprogmenys gali turėti rimtų ilgalaikių pasekmių derlingoms Ukrainos žemėms

Ukrainoje užsilikusios nesprogusios bombos, sviediniai ir minos ne tik kelia grėsmę žmonių gyvybėms, bet ir į pavojų stato derlingus dirbamos žemės plotus, antradienį pareiškė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).
Ukrainos grūdai
Ukrainos grūdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl 2014-aisiais, Rusijai aneksavus Krymą, prasidėjusio konflikto, peraugusio į 2022-ųjų vasarį Maskvos pradėtą invaziją, Ukraina atsidūrė tarp labiausiai užminuotų šalių pasaulyje.

TRKK įspėjo, kad minos ir nesprogę sviediniai Ukrainos kaimuose gali turėti rimtų ilgalaikių pasekmių žemės ūkiui, kuris yra gyvybiškai svarbi šalies ekonomikos dalis.

„Ūkininkai dažnai susiduria su neįmanomu pasirinkimu“, – žurnalistams Ženevoje vaizdo ryšiu iš Kyjivo sakė komiteto ginklų sukeliamo užterštumo padalinio Ukrainos sostinėje vadovas Andrew Duncanas.

„Kasdien jie turi apsispręsti, ar rizikuoti savo gyvybe, kad galėtų auginti pasėlius, ar rizikuoti prarasti pajamas ir finansines galimybes išlaikyti šeimą“, – pridūrė jis.

Pasak TRKK, be staigaus tiesioginio pavojaus tai kelia ir ilgalaikių problemų – reikia dėti daug pastangų, kad būtų ištirtos nukentėjusios teritorijos, o paskui pradėtas ilgas ir pavojingas jų išvalymo darbas.

„Dėl to nemaža dalis ariamos žemės ateinančiais metais gali tapti netinkama naudoti“, – sakoma organizacijos pareiškime.

Sumažėję gamybos pajėgumai būtų didžiulis smūgis ne tik šaliai, bet ir visam pasauliui, nes Ukraina yra viena pagrindinių grūdų eksportuotojų.

Derlingos Ukrainos žemės yra labai svarbios siekiant užtikrinti įperkamą grūdų tiekimą, kad būtų galima išmaitinti žmones visame pasaulyje, sakė A.Duncanas.

Po to, kai Maskvos karo laivai užblokavo pagrindinius Ukrainos uostus Juodojoje jūroje, buvo kilusi pasaulinės maisto krizės baimė.

Tačiau 2022-ųjų liepą buvo pasirašytas susitarimas, leidžiantis atnaujinti Ukrainos grūdų eksportą. Kartu susitarta ir dėl netrukdomo Rusijos maisto produktų bei trąšų eksporto, nepaisant Vakarų ekonominių sankcijų dėl jos invazijos.

Pagal susitarimą eksportuota daugiau kaip 30 mln. tonų Ukrainos grūdų, iš kurių pusę sudaro kukurūzai, o daugiau kaip ketvirtadalį – kviečiai.

Tačiau susitarimo galiojimas baigsis ketvirtadienį ir dar nėra sutarta dėl naujo jo pratęsimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius