-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Recesijos ištikti latviai juokiasi iš savo lyderių

Latvijos ekonomikai traukiantis, šaipymasis iš šios Baltijos valstybės lyderių tapo populiariu įtampos mažinimo būdu, o kai kam – ir galimybe užsidirbti, pavyzdžiui, iš marškinėlių su satyriniais užrašais.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinis pašaipų taikinys yra finansų ministras Atis Slakteris, kuris per vieną interviu televizijai anglų kalba buvo spaudžiamas paaiškinti, kas nutiko, kad Latvija iš Europos ekonomikos tigro virto recesijos pele.

Jo atsakymas „Nieko ypatinga“ („Nothing special“) dabar yra visų pasigautas pokštas, tik tariamas ir rašomas „nasing spesal“, kad atspindėtų ryškų ministro anglų kalbos akcentą.

Verslininkai suskubo tuo pasinaudoti ir tiesiog kepa marškinėlius su užrašu „nasing spesal“ bei kitais „slakterizmais“ – tokiais kaip mistiškasis „Mano atsakymas bus, bet aš nesakysiu“.

Vienas Rygos restoranas klientus vilioja „nasing spesal“ valgiaraščiu, kuris atrodo kaip suglamžytas popieriaus lapas su mėlynu rašalu įrašytais patiekalų pavadinimų pataisymais.

„Norėjome parodyti, kad šis valgiaraštis yra „nieko ypatinga“: maisto kainos mažesnės, palyginti su pagrindiniu valgiaraščiu, jis tikrai nėra įmantrus“, – sakė šiame restorane dirbanti 22 metų Zanė.

Paties A.Slakterio šie juokai netrikdo, sakė jo atstovė Diana Berzinia.

Norėjome parodyti, kad šis valgiaraštis yra „nieko ypatinga“: maisto kainos mažesnės, palyginti su pagrindiniu valgiaraščiu, jis tikrai nėra įmantrus, – sakė restorane dirbanti 22 metų Zanė.

„Mūsų ministras yra sakęs, jog tam tikra prasme džiaugiasi, kad esama iniciatyvių žmonių“, – sakė ji.

„Jis tai vertina labai lengvai“, – sakė atstovė, bet pripažino, kad šis kandus humoras atspindi visuomenės nuotaikas tokiu metu, kai mažinamas biudžetas ir toliau krinta šalies ekonomika, kuri šiais metais, kaip prognozuojama, trauksis 12 procentų.

Latvijos centro dešiniųjų administracijos, kuri, kaip rodo apklausos, yra pati nepopuliariausia Vyriausybė Europoje, oponentai išėjo į gatves su transparantais, kuriuose garsioji A.Slakterio frazė derinama su keistoka sąvoka „pingvinų revoliucija“.

Ji susijusi su premjero Ivaro Guodmanio kreipimųsi per televiziją, kai jis palygino latvius su pingvinais, kurie nuo pūgos ginasi burdamiesi krūvon.

„Žinot, kai Antarktyje kyla pūga, pingvinai ją atlaiko burdamiesi krūvon, į vieną didelį ratą. Jei vienas kuris nuklysta, jie jį ar ją grąžina“, – sakė I.Guodmanis.

Taip pingvinai įžengė į Latvijos politikos žodyną ir davė vardą grupei, kurios tikslas – prigriebti valstybės pareigūnus ir kurios tinklaraštis yra pavadintas, savaime aišku, „Nasing Spesal“.

Paklaustas, kodėl išpopuliarėjo tokios frazės, Latvijos universiteto politologijos profesorius Janis Ikstenas atsakė: „Tam tikra prasme tai nieko ypatinga.“

„Šia labai bloga fraze žmonės bando užsidirbti pinigų, pritraukti klientų“, – pridūrė jis.

J.Ikstenas taip pat sakė, kad santūresnės Latvijos televizijos laidos nepateikia visuomenei tokių galimybių išlieti jausmus kaip kitose šalyse, kur vienas pagrindinių elementų yra kandi, politinių atspalvių turinti komedija.

„Kodėl žmonės juokiasi iš mirties? – klausė jis ir atsakė: – Nes nieko negali padaryti. Latvijoje nieko negalima padaryti dėl politikų, tik juoktis iš jų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius