Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Referendumas dėl Folklando salų statuso vyks kovo 10–11 dienomis

Per kovo 10–11 dienomis vyksiantį referendumą Folklando salų gyventojams bus užduotas klausimas, ar jie nori, kad šis salynas liktų Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija, paskelbė vietos vyriausybė.
Britų naikintuvas Folklendo salose
Britų naikintuvas Folklendo salose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Patvirtinus datą ir klausimo formuluotę, referendumas turėtų pasiųsti aiškią žinią Argentinai dėl maždaug 3 000 Folklando salų gyventojų valios, išliekant įtampai tarp Londono ir Buenos Airių dėl šios teritorijos suverenumo.

Didžioji Britanija šias salas Atlanto vandenyno pietinėje dalyje laiko užėmusi nuo 1833 metų, tačiau Buenos Airės tvirtina, kad jos yra okupuota Argentinos teritorija.

Referendumo „rezultatas aiškiai, demokratiškai ir neginčijamai pademonstruos, kaip nori gyventi Folklando salų žmonės“, sakoma vietos vyriausybės pranešime: „Šiuo tikslu Folklando salų vyriausybė plačiai konsultavosi, norėdama parinkti patikimą, tarptautinę ir nepriklausomą stebėtojų misiją, kuri prižiūrėtų referendumą, siekiant aiškiai pademonstruoti, kad jis vyko laisvai ir sąžiningai.“

Balsalapiuose bus įrašytas klausimas: „Ar norite, kad Folklando salos išlaikytų dabartinį politinį statusą kaip Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija?“. Atsakymas gali būti „taip“ arba „ne“.

Balsalapyje taip pat pateikiama preambulė: „Dabartinis Folklando salų politinis statusas – jog jos yra Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija. Salos pačios sprendžia vidaus politikos klausimus, o Jungtinė Karalystė atsakinga už sritis, tokius kaip gynyba ir užsienio reikalai.“

„Pagal Folklando salų konstituciją Folklando salų žmonės turi teisę į apsisprendimą, kuris gali būti pareiškiamas bet kuriuo metu, – rašoma balsalapyje. – Žinant, kad Argentina kviečia derybų dėl Folklando salų suverenumo, šis referendumas vykdomas siekiant atsiklausti žmonių dėl jų požiūrio į Folklando salų politinį statusą.“

„Jeigu dauguma balsų būtų prieš dabartinį statusą, Folklando salų vyriausybė imsis reikalingų konsultacijų ir parengiamųjų darbų, reikalingų surengti tolesniam referendumui dėl alternatyvių galimybių“, – pridūrė referendumo organizatoriai.

Taip pat buvo išleista keturių puslapių brošiūra, aiškinanti referendumo tikslus ir ką reiškia šis balsavimas.

Diplomatinė trintis tarp Argentinos ir Britanijos suintensyvėjo nuo 2010 metų, kai Londonas leido vykdyti naftos telkinių žvalgybą vandenyse aplink Folklando salas.

Argentinos pajėgos įsiveržė Folklando salas 1982 metais, išprovokuodamos tuometę Britanijos premjerę Margaret Thatcher pasiųsti karinių jūrų pajėgų junginį, sėkmingai atkovojusį šią teritoriją per karą, nusinešusį 255 britų karių ir 649 Argentinos karių gyvybes.

Didžioji Britanija yra dislokavusi salose apie tūkstantį karių, siekdama užtikrinti teritorijos saugumą.

Argentinai vėl atnaujinus diskusijas dėl šios teritorijos ateities, Britanijos premjeras Davidas Cameronas sausio pradžioje pareiškė, kad jo šalis pasiruošusi panaudoti karinę jėgą, jeigu to prireiktų išlaikyti Folklando saloms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius