Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 23 /17:52

Reikšdamas nepasitenkinimą migrantų deportacija, atsistatydina JAV pasiuntinys Haityje

Prieš du mėnesius paskirtas JAV specialusis pasiuntinys Haityje atsistatydino, reikšdamas nepasitenkinimą Joe Bideno administracijos vykdomu migrantų iš Haičio deportavimu iš JAV ir Meksikos pasienio atgal į jų šalį.
Migrantai
Migrantai / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Aš nebūsiu susijęs su JAV nežmonišku, neveiksmingu sprendimu deportuoti tūkstančius haitiečių pabėgėlių ir nelegalių migrantų į Haitį“, – savo griežtame atsistatydinimo laiške pareiškė Valstybės departamento specialusis pasiuntinys Danielis Foote'as.

Savo laiške JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui jis rašė, kad Haitis yra vieta, kur amerikiečių diplomatai „yra uždaryti saugiuose kompleksuose dėl kasdienį gyvenimą kontroliuojančių ginkluotų gaujų keliamo pavojaus“.

Haičio gyventojai, „įklimpę skurde ir tapę teroro įkaitais, paprasčiausiai negali paremti tūkstančių migrantų, kuriems trūksta maisto, pastogės ir pinigų, prievartinio sugrąžinimo“, rašė D.Foote'as.

„Daugiau pabėgėlių [sugrąžinimas] sukels dar didesnę neviltį ir nusikalstamumą“, – rašė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danielis Foote'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danielis Foote'as

Praėjusį savaitgalį J.Bideno administracija pradėjo sodinti per Meksikos sieną iš šalį patekusius Haičio migrantus į lėktuvus ir grąžinti juos į Haitį.

Daugelis iš tūkstančių JAV sieną kirtusių žmonių faktiškai atvyko iš Pietų Amerikos, kur, pasak jų, jie pabėgo nuo sunkaus skurdo Haityje prieš daugybę metų.

Tūkstančiai prie JAV sienos

Per pastarąsias savaites į Teksaso pasienyje esantį Del Rijaus miestą plūstelėjo per 10 tūkst. migrantų, didžioji dalis jų – iš Haičio, siekiančių linkti Jungtinėse Valstijose.

Vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti migrantai, tarp jų daug šeimų su vaikais, gyvena susispietę po vienu viaduku, trumpam užsukdami į Meksiką maisto, sukrėtė Ameriką ir įžiebė naują krizę dėl migracijos politikos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV pradėjo masiškai siųsti iš Teksaso haitiečius migrantus
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV pradėjo masiškai siųsti iš Teksaso haitiečius migrantus

J.Bidenas sulaukė griežtos kritikos pasirodžius nuotraukoms ir vaizdo įrašams, kuriuose matyti, kaip pasienį prižiūrintys raiti pareigūnai vaikydami bando sukontroliuoti migrantus, kai kurie jų iš pažiūros baugina mosuodami ilgomis žirgų vadelėmis.

Net J.Bideno Demokratų partijos atstovai paragino suteikti migrantams iš Haičio prieglobstį ir neskraidinti jų atgal.

Trečiadienį krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas pranešė, kad veda derybas su Brazilija, Čile ir kitomis Pietų Amerikos valstybėmis dėl migrantų sugrąžinimo joms.

Dešimtys tūkstančių haitiečių paliko savo gimtąją Karibų šalį po 2010 metais įvykusio katastrofiško žemės drebėjimo ir atvyko į Pietų Ameriką.

D.Foote'as savo laiške nurodė, kad Haičiui reikia daugiau pagalbos ir demokratiškai išrinktos vyriausybės po prezidento Jovenelio Moiso nužudymo liepą.

„Tai, ko iš tiesų nori ir ko reikia mūsų draugams haitiečiams, yra galimybė patiems pasirinkti savo kursą, be tarptautinių lėlininkų ir patinkančių kandidatų, bet turint tikrą paramą jų siekiui“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius