-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Respublikonas Tedas Cruzas oficialiai paskelbė apie planus siekti JAV prezidento posto

JAV senatorius Tedas Cruzas, priklausantis ultrakonservatyviam Respublikonų partijos sparnui, pirmadienį patvirtino ketinantis siekti prezidento posto 2016-ųjų rinkimuose ir tapo pirmuoju rimtu kandidatu, oficialiai paskelbusiu apie planus dalyvauti kovoje dėl Baltųjų rūmų.
Respublikonas Tedas Cruzas.
Respublikonas Tedas Cruzas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pareiškimas yra startinis šūvis, skelbiantis apie prasidedančias respublikonų varžybas dėl galimybės tapti oficialiu partijos kandidatu prezidento rinkimuose. Prognozuojama, kad dėl šios galimybės grumsis nemažas skaičius kandidatų.

„Kandidatuosiu į prezidentus ir tikiuosi pelnyti jūsų paramą!“ - paskelbė T.Cruzas pirmadienį anksti ryte socialiniame tinkle „Twitter“.

44 metų T.Cruzas, ultrakonservatyvaus bei populistinio Respublikonų partijos sparno, vadinamojo Arbatėlės judėjimo, numylėtinis, nuo 2012 metų atstovauja Teksasui Senate ir yra aršus prezidento Baracko Obamos administracijos oponentas.

Pastaraisiais metais jis sulaukė nemažai kritikos pačioje Respublikonų partijoje už tai, kad 2013 metų rudenį vykstant politinėms kovoms dėl biudžeto prisidėjo prie to, kad JAV vyriausybė buvo priversta sustabdyti valstybinių institucijų darbą, taip pat už tai, kad nepritarė respublikonų lyderių pozicijai dėl virtinės svarbių klausimų.

Pirmadienį paryčiais „Twitter“ paskelbtame 30 sekundžių trukmės vaizdo įraše T.Cruzas sako, jog atėjo laikas „atkurti“ Ameriką, ir kviečia jaunus konservatorius paremti jo kandidatūrą.

T.Cruzas, laikomas puikiu oratoriumi, aiškiai suvokiančiu savo misiją, regis, mėgaujasi, eidamas prieš Vašingtono politinį isteblišmentą.

Jis tvirtina, kad vyriausybė žlugdo ekonomiką, varžo tikėjimo laisvę, „puola“ konstitucines teises, verčia amerikiečius mokėti per didelius mokesčius ir siekia atimti iš jų ginklus.

Nors T.Cruzas yra pirmasis oficialiai apie kandidatavimą paskelbęs respublikonas, galimybę siekti prezidento posto rimtai svarsto ne vienas įtakingas jo partijos kolega, tarp jų buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, Viskonsino gubernatorius Scottas Walkeris, taip pat senatoriai Randas Paulas ir Marco Rubio.

Vasario mėnesį vykusios Konservatyvios politinės veiklos konferencijos (CPAC) dalyvių apklausoje apie galimus Respublikonų partijos kandidatus į prezidento postą T.Cruzas užėmė trečią vietą, atsilikęs nuo senatoriaus R.Paulo ir gubernatoriaus S.Walkerio.

J.Bushui - dviejų buvusių JAV prezidentų sūnui ir broliui - atiteko penktoji vieta.

Teksase augęs, Harvardo universitete teisės mokslus baigęs T.Cruzas, kurio tėvas kubietis, o motina - amerikietė, gimė ne Jungtinėse Valstijose, o kaimyninėje Kanadoje.

T.Cruzas JAV pilietybę įgijo gimdamas, tačiau faktas, kad jis gimė užsienio valstybėje, gal tapti kliūtimi jam siekti prezidento posto, nes jį užimti gali tik Jungtinėse Valstijose gimęs JAV pilietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius