-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Respublikoniško Kongreso tikslas – kuo greičiau ištrinti B.Obamos palikimą

Antradienį 19 val. Lietuvos laiku Vašingtone prisieks 115-asis JAV Kongresas. Amerikoje neabejojama, kad ir Senatą, ir Atstovų rūmus kontroliuosiantys respublikonai visų pirma imsis kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos įgyvendintų reformų išmontavimo, rašo naujienų agentūra AP.
JAV kongresas
JAV kongresas / „Scanpix“ nuotr.

Vienas svarbiausių ir skubiausių tikslų – B.Obamos sveikatos apsaugos reforma. Ją respublikonai jau seniai nori prismaugti ir kaltina dėl esą vangaus ekonomikos atsigavimo.

Bet taikiklyje – ne vien „Obamacare“. Kongreso respublikonai siekia sumažinti federalinį biudžetą ir smogti „Vašingtono biurokratijai“, tad gali nukentėti ir tokie jau daug dešimtmečių milijonams amerikiečių padedantys sektoriai kaip socialinė apsauga.

„Mes turime daug ką padaryti. Tačiau turime ir daug ko nebedaryti“, – laiške kitiems respublikonams rašė Atstovų rūmų daugumos lyderis Kevinas KcCarthy.

Demokratai bandys priešintis

Aišku, demokratai, kurių Kongrese mažuma, bandys blokuoti prieštaringiausias oponentų iniciatyvas ir daug apie jas kalbės viešai. Be to, Senate jiems padės vadinamoji trukdymo (filibuster, – red.) procedūra, kuri galioja, jei nėra didesnės nei 60 iš 100 vietų daugumos. O tokios respublikonai Senate neturi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Metinis Baracko Obamos pranešimas Kongrese
AFP/„Scanpix“ nuotr./Metinis Baracko Obamos pranešimas Kongrese

„Demokratai nesėdės pasyviai ir nestebės, kaip sunaikinama sveikatos apsaugos reforma ir kaip dešimtys milijonų amerikiečių praras draudimą bei kitokias apsaugas“, – tikino Atstovų rūmų demokratė Steny Hoyer.

Prezidentas B.Obama trečiadienį net vyks į Kapitolijų, kur su Kongreso demokratais aptars būdus išsaugoti jo inicijuotą reformą.

Prezidentas B.Obama trečiadienį net vyks į Kapitolijų, kur su Kongreso demokratais aptars būdus išsaugoti jo inicijuotą reformą. Tiesa, išrinktasis viceprezidentas Mike'as Pence'as susitiks su respublikonais.

Žinoma, demokratų strategija turi ribas. 23 Senato demokratai 2018 metais sieks perrinkimo, o 10 jų yra iš valstijų, kuriose per prezidento rinkimus nugalėjo ne Hillary Clinton, o Donaldas Trumpas.

Respublikonai savo ruožtu suplanavę žvėrišką tempą – tai parodė jau pirmieji jų veiksmai. Atstovų rūmų respublikonai pirmadienį pritarė pasiūlymui, kad Kongreso etikos priežiūra būtų atimta iš nepriklausomos institucijos ir perduota pačių įstatymų leidėjų jurisdikcijai.

Visi Atstovų rūmai dėl naujųjų taisyklių dar balsuos antradienį, tačiau ir demokratai, ir aktyvistai jau įtaria klastą – ypač dėl fakto, kad įsigaliojus naujajai tvarkai būtų galima bausti įstatymų leidėjus, rengiančius protesto akcijas Kongrese.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

„Akivaizdu, kad etika yra naujo respublikoniško Kongreso pirmoji auka, – teigė Atstovų rūmų mažumos lyderė demokratė Nancy Pelosi. – Jie (respublikonai, – red.) eliminavo vienintelę nepriklausomą jų veiksmų etikos priežiūros instituciją.“

Specialaus tyrimo atsisakė

Be to, tikimasi naujų rezoliucijų, kuriose bus sukritikuotos Jungtinės Tautos (JT), prieš Naujuosius pasmerkusios Izraelio nausėdijų statybą Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje.

Siekiama numesti po 2008 metų krizės finansininkams uždėtus reguliavimo pančius.

Respublikonai išsijuosę peikia B.Obamos administraciją dėl sprendimo nevetuoti JT rezoliucijos, o Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas pažadėjo „atitaisyti šios administracijos padarytą žalą ir atkurti aljansą su Izraeliu“.

Nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis ketvirtadienį turi liudyti Senato Ginkluotųjų pajėgų komitete, kur atsakys į klausimus dėl Rusijos programišių kišimosi į JAV prezidento rinkimų procesą.

Įtarimus, esą rusai veikė D.Trumpo naudai, tirs atskiri komitetai Kongrese, tačiau Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas jau atmetė galimybę suburti specialų tyrėjų būrį iš abiejų partijų.

B.Obama praėjusią savaitę paskelbė apie naujas sankcijas Rusijai dėl programišių veiklos ir išsiuntė iš JAV 35 rusų diplomatus. Tačiau D.Trumpas viešai nepriima išvadų, kad įsilaužėliams vadovavo būtent Kremlius.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Būsimasis Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris pirmadienį pareiškė, kad „nėra galutinių įrodymų“ dėl Rusijos atsakomybės.

Galiausiai Atstovų rūmai penktadienį oficialiai patvirtins D.Trumpo pergalę prieš H.Clinton prezidento rinkimuose. Tiesa, faktas, kad demokratė surinko net 2,9 mln. balsų daugiau nei milijardierius, nesikeis.

Tarp kitų Kongreso respublikonų užmojų – JAV mokesčių sistemos pertvarkymas. Be to, siekiama numesti po 2008 metų krizės finansininkams uždėtus reguliavimo pančius, atsikratyti teršti aplinkos neleidžiančių taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius