Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 05 /11:52

JAV kandidatų į viceprezidentus debatuose – grasinimai atsaku Rusijai Sirijoje

JAV kandidatų į viceprezidento postą debatuose susipliekė demokratas Timas Kaine'as ir respublikonas Mike'as Pence'as. Respublikonų atstovas viešai peikė Rusijos lyderį Vladimirą Putiną ir žadėjo agresyvesnį požiūrį Sirijoje.
JAV viceprezidentų debatai
JAV viceprezidentų debatai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Pence'as V.Putiną pavadino „mažu ir chuliganišku lyderiu“ bei pareiškė, kad JAV turėtų svarstyti smūgių Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado režimui galimybę.

Tuo metu demokratas T.Kaine'as priminė M.Pence'ui, kad jo bendražygis Donaldas Trumpas mielai priėmė V.Putino komplimentus ir pats žarstė pagyras Rusijos lyderio asmenybei.

Demokratas pabrėžė, kad respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą aiškino, jog V.Putinas geresnis lyderis nei Barackas Obama.

„Aš tik privalau jums pasakyti, kad Rusijos provokacijos turi būti sutiktos su amerikietiška jėga“, – apie bombardavimus šiaurės Sirijos Alepo mieste kalbėjo M.Pence'as.

„Ir jei Rusija pasirinks įsitraukti, tęsti šią barbarišką ataką Alepe, JAV turėtų pasinaudoti karine galia ir smogti Assado režimui“, – rėžė Indianos gubernatorius M.Pence'as.

Demokratas T.Kaine’as ir respublikonas M.Pence’as per šiuos debatus turėjo išryškinti savo gebėjimus ir dalykines savybes, kurios reikalingos asmeniui, pretenduojančiam tapti antruoju pagal rangą JAV vadovybės pareigūnu.

Tačiau iš esmės T.Kaine’as ir M.Pence’as per šiuos debatus, vykusius likus penkioms savaitėms iki lapkričio 8-osios rinkimų, žodinėje dvikovoje grūmėsi už savo partijų kandidatus į prezidentus.

Virdžinijos senatorius T.Kaine’as stengėsi pateikti save kaip itin patyrusį vietos, valstijos ir nacionalinio lygio politiką, tinkamą būti Hillary Clinton (Hilari Klinton) dešiniąja ranka.

Buvusią valstybės sekretorę T.Kaine’as apibūdino kaip pasitikėjimo vertą politikę, kuri yra visiškai tinkama užimti vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado postą.

„Mintis apie Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado poste mus mirtinai gąsdina“, – sakė senatorius.

„Negaliu įsivaizduoti, kaip (Indianos) gubernatorius Mike’as Pence’as gali ginti įžeidinėjimu, savanaudiškumu ir savimeile grindžiamą Donaldo Trumpo stilių“, – sakė T.Kaine’as, kuris visų debatų metu stengėsi remti M.Pence’ą prie sienos dėl respublikono milijardieriaus.

Tai neišmušė iš vėžių krikščionio konservatoriaus M.Pence’o, kuris ramiai atsikirto savo varžovui.

„Kas jau kas, o jūs tikrai turėtumėte daug žinoti apie įžeidimais grindžiamą kampaniją“, – sakė jis, turėdamas galvoje aštrią H.Clinton kritiką D.Trumpo atžvilgiu, taip pat jos pareiškimą, kad pusė šio respublikono šalininkų yra tiesiog „apgailėtini“.

„Matome, kaip nemaža dalis pasaulio, ypač Artimuosiuose Rytuose, ritasi į bedugnę. Situacija, kurią šiandien matome Sirijoje, yra silpnos užsienio politikos, kurią H.Clinton suformavo ir padėjo vykdyti šiai administracijai, rezultatas“, – aiškino M.Pence’as.

Daugeliui amerikiečių šie debatai buvo pirma rimtesnė proga geriau susipažinti su šiais dviem politikais, vienas iš kurių po lapkričio 8-osios rinkimų turėtų tapti antruoju pagal rangą šalies pareigūnu po prezidento.

Abu kandidatai uoliai stengėsi įtikinti dar neapsisprendusius rinkėjus, kad jų viršininkai verti Ovaliojo kabineto.

„Šauti sau į koją“

M.Pence’ui yra būdingas kuklumas ir mandagumas, panašiai kaip D.Trumpui – arogancija ir polinkis užgaulioti.

Tuo tarpu T.Kaine’as, Kapitolijuje taip pat pelnęs santūraus žmogaus reputaciją, per šiuos debatus, regis, buvo agresyvesnis už M.Pence’ą, puldamas oponento stovyklą.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad H.Clinton stiprina savo pozicijas po itin nesėkmingos savaitės jos varžovui D.Trumpui. Manhatano verslo magnatui smarkiai pakenkė skandalingas pranešimas, kad jis tikriausiai beveik du dešimtmečius nemokėjo pajamų mokesčius, taip pat užgaulūs pasisakymai moterų atžvilgiu.

T.Kaine’as stengėsi nuodugniai aptarti šiuos klausimus ir pareikalavo, kad D.Trumpas paviešintų savo mokesčių deklaracijas.

Jis taip pat nepraleido progos pasišaipyti iš respublikono impulsyvaus potraukio prašauti pro šalį, rašant žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

„Donaldas Trumpas negali pradėti karo socialiniame tinkle „Twitter“ su „Mis Visata“ nešovęs sau į koją“, – sakė T.Kaine’as, turėdamas galvoje D.Trumpo tiradas Alicios Machado (Alisijos Mačado) atžvilgiu.

Respublikonas 1996 metų „Mis Visatą“ pavadino „panele kiaulaite“, kai ši po pergalės grožio konkurse priaugo svorio.

T.Kaine’as ir M.Pence’as nekart pertraukė vienas kitą, ginčydamiesi dėl D.Trumpo nenoro paviešinti savo mokesčių deklaracijas, socialinės apsaugos, dėl to, kaip derėtų elgtis su agresyvią politiką demonstruojančia Rusija, taip pat dėl augančios valstybės skolos.

Debatų vedėjai Elaine Quijano (Elein Kichano) teko keliskart įsikišti į jų ginčą ir paraginti nepertraukinėti oponento.

58 metų T.Kaine’as ir 57 metų M.Pence’as yra maždaug dešimčia metų jaunesni už kandidatus į prezidento postą. Jie abu turi po sūnų, tarnaujantį JAV kariuomenėje, ir laikomi labiau religingais nei H.Clinton ar D.Trumpas.

Niujorko milijardierius ne itin sėkmingai pasirodė savo pirmuosiuose debatuose su H.Clinton praėjusią savaitę. Vėliau tapo žinoma, kad respublikonas 1995-aisiais deklaravo patyręs 916 mln. dolerių nuostolių, o tai leido jam ne vienus metus nemokėti mokesčių.

Daugiau nei dešimtmetį Kongrese praleidęs M.Pence’as garsėja disciplinuotumu. Jis intensyviai ruošėsi debatams, priešingai nei D.Trumpas, beveik neskyręs dėmesio pasiruošimui rugsėjo 26 dieną vykusiai žodinei dvikovai su H.Clinton.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius