Respublikonų senatorius Johnas McCainas užkirto Rusijai kelią pelnytis iš JAV gynybos biudžeto

JAV Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto vadovas Johnas McCainas trečiadienį atmetė bandymą federaliniu įstatymu įteisinti Rusijos raketų variklių pirkimą už JAV biudžeto pinigus, skelbia „The New York Times“.
Johnas McCainas
Johnas McCainas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.McCainas išreiškė dalies įstatymų leidėjų nepasitenkinimą dėl Pentagono nesugebėjimo nutraukti sandorį dėl rusiškų RD-180 variklių net ir po Krymo aneksijos ir JAV pritaikytų sankcijų Rusijai. Šie varikliai turėjo padėti konkuruoti kariniais tikslais palydovus siunčiančiam Pentagonui su privačia SpaceX kompanija.

Gegužės 11 dieną išsiųstame laiške JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris ir Nacionalinės žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis reikalavo J.McCaino pataisyti federalinį įstatymą, kad būtų atkurtas ir užtikrintas veikimas kosmose.

Tai teisinis reikalavimas, kuris užtikrintų, kad JAV kariuomenė turėtų galimybę iškelti savo palydovus į orbitą dviem raketomis (vienai sugedus ar patyrus kitų nesklandumų). J.McCaino teigimu, šiuo atveju visiškai ignoruojama galimybė naudotis NASA paslaugomis. Įstatymas nedraudžia NASA naudotis rusiškais varikliais, o ji galėtų prisidėti krizės atveju.

Šis punktas, kurį norima pakeisti įstatyme, apsaugo nuo to, kad 300 milijonų dolerių iš JAV gynybos biudžeto nueis Vladimirui Putinui ir Rusijos karinės bazės stiprinimui, – teigė senatorius.

„Šis punktas, kurį norima pakeisti įstatyme, apsaugo nuo to, kad 300 milijonų dolerių iš JAV gynybos biudžeto nueis Vladimirui Putinui ir Rusijos karinės bazės stiprinimui“, – teigė senatorius.

Be to J.McCainas pabrėžė, kad Rusija pelnosi iš to, kad yra vienintelė tokio tipo variklių tiekėja, ir dirbtinai kelia kainas. 

Pentagonas baiminasi, kad vis labiau į kosminių skrydžių ir palydovų paleidimo rinką besiveržianti SpaceX kompanija ribos galimybes naudotis palydovų paleidimu kariniams tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius