Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Reuters“: D.Trumpo komanda bendravo su V.Putino draugu, Ukrainos oligarchu V.Medvedčuku

Buvę ir dabartiniai JAV pareigūnai naujienų agentūrai „Reuters“ atskleidė, kad Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos komandos nariai, įskaitant susikompromitavusį Michaelą Flynną, pernai per septynis mėnesius net 18 kartų bendravo su Rusijos valdžios atstovais ir žmonėmis, turinčiais ryšių su Kremliumi. Tarp tokių asmenų mįslingai atsidūrė ir Ukrainos oligarchas Viktoras Medvedčukas, artimais ryšiais susijęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Viktoras Medvedčukas
Viktoras Medvedčukas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anksčiau apie šiuos kontaktus nebuvo skelbta, tačiau dabar šiuos telefoninius pokalbius, elektroninius laiškus ir SMS žinutes jau analizuoja Federalinis tyrimų biuras (FTB) bei tyrėjai Kongreso komitetuose.

Šiuo metu kaip tik tiriami galimi D.Trumpo komandos ir Rusijos ryšiai.

Kalbėtasi apie ekonominius ryšius

Anot pareigūnų, šeši iš 18 anksčiau neskelbtų atvejų yra pokalbiai telefonu tarp Rusijos ambasadoriaus JAV Sergejaus Kisliako ir D.Trumpo patarėjų, tarp jų – M.Flynno, buvusio JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas

S.Kisliakas ir M.Flynnas aktyviausiai bendravo po D.Trumpo triumfo rinkimuose lapkričio 8-ąją – jie aptarė, kaip išrinktajam prezidentui bendrauti su Vladimiru Putinu apeinant JAV nacionalinio saugumo bendruomenę.

Sausį D.Trumpo komanda dar neigė bet kokius kontaktus su Rusijos pareigūnas per 2016 metų rinkimų kampaniją, bet nuo to laiko jau pripažinta, kad S.Kisliakas mažiausiai keturis kartus buvo susitikęs su milijardieriaus aplinkos žmonėmis.

„Reuters“ kalbinti pareigūnai teigia patys tuose pokalbiuose nematantys jokių įrodymų, kad D.Trumpo komandos nariai kaip nors pažeidė įstatymus.

Tiesa, „Reuters“ kalbinti pareigūnai teigia patys tuose pokalbiuose nematantys jokių įrodymų, kad D.Trumpo komandos nariai kaip nors pažeidė įstatymus.

Skelbiama, kad abi pusės bendravo septynis mėnesius – nuo balandžio iki lapkričio, nors vasarą pranešta, kad Kremliaus programišiai kišosi į rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai.

„Reuters“ šaltinių teigimu, jau po rinkimų kalbėtasi apie galimybes pagerinti JAV ir Rusijos ekonominius santykius, bendradarbiavimą kovoje su grupuote „Islamo valstybė“ Sirijoje ir Kinijos geopolitinių ambicijų prislopinimą.

Oligarcho pėdsakai

Įdomiausia, kaip tarp asmenų, su kuriais esą bendravo D.Trumpo aplinka, atsidūrė Ukrainos oligarchas V.Medvedčukas. Šis ukrainietis siejamas su Kremliumi – žinoma, ne tik dėl to, kad V.Putinas yra jo dukters krikštatėvis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Medvedčukas ir Vladimiras Putinas  Kijeve 2003 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Medvedčukas ir Vladimiras Putinas Kijeve 2003 metais

Kol kas neaišku, su kuo konkrečiai iš D.Trumpo komandos narių tariamai bendravo V.Medvedčukas, tačiau „Reuters“ šaltiniai sako, kad kalbėtasi apie „JAV ir Rusijos bendradarbiavimą“.

Pats oligarchas, vadinamas Ukrainos „pilkuoju kardinolu“, neigia bendravęs su kuo nors iš D.Trumpo aplinkos atstovų: „Nepažįstu artimų D.Trumpo patikėtinių, todėl tokių pokalbių negalėjo būti.“

„Reuters“ šaltinių teigimu, per pokalbius dar iki rinkimų Rusijos pareigūnai stengėsi pabrėžti, kokie jie pragmatiški, ir D.Trumpo komandos narius tikino, kad įmanoma bendrauti kalbantis apie ekonomiką ir terorizmą, o problemiškesnes temas apeinant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius