Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Revoliucijos pakeistas Šarm el Šeichas

Revoliucija Egipte gerokai prislopino turizmą. Ypač tai jaučiama kadaise itin gyvame Raudonosios jūros kurorte Šarm el Šeiche, rašo BBC žurnalistas Ibratas Jumaboyevas. 15min.lt dalinasi jo įspūdžiais.
Šarm el Šeichas
Protestuotojas / „Scanpix“ nuotr.

„Jaučiuosi priblokštas dėmesio, kurio sulaukiau lankydamasis Egipto kurorte. Būdamas tamsiaodis uzbekas, nesvarbu, kaip stipriai bandžiau įsilieti į vietos jaunimo masę, nuo apsukrių parduotuvėlių savininkų ir į jas užeiti kviečiančių darbuotojų nuslėpti, kad esu turistas, nesugebėjau.

„Labas, labas. Anglas, rusas, kinas? Armėnas? Aš tik noriu tau užduoti vieną klausimą“. Po vieno klausimo sekė daugiau klausimų ir netrukus atsidūriau parduotuvėse, prekiauvusiose įvairiais suvenyrais ir moteriškų rankinių klastotėmis.

Aiškiai parodęs, kad manęs nei smilkalų degikliai, nei moteriškos rankinės nedomino, sulaukiau pasiūlymo įsigyti hašišo, marihuanos, kokaino ar „Viagros“.

„Tu musulmonas? Sveikas, broli. Ar į Šarm el Šeichą atvykai dėl rusių moterų?“

Aiškiai parodęs, kad manęs nei smilkalų degikliai, nei moteriškos rankinės nedomino, sulaukiau pasiūlymo įsigyti hašišo, marihuanos, kokaino ar „Viagros“.Panašu, kad jaunieji kurorto prekybininkai po jų verslui suduoto smūgio, beviltiškai bando griebtis bet kokios galimybės.

Viešbučio administratorius su išsilavinimu

Garsiosios demonstracijos, vasarį išstūmusios buvusį šalies prezidentą Hosni Mubaraką iš posto, gerokai apkramtė į Egiptą atvykstančių turistų skaičių. Viešbučiai ir parduotuvės čia beveik tušti. Nesuskaičiuojama daugybė barų kurorte tik bando sudaryti įvaizdį, esą juose vyksta veiksmas – barų darbuotojai patys šoka ir iš visos gerklės plyšauja iš garsiakalbių sklindančias populiarias vakarietiškas dainas.

Viešbučio administratorius Malikas pasiteiravo manęs, kaip praleidau vakarą miestę. Atsakiau jam, kad turėjau nemažai vargo. Malikas atrodė susigėdęs. „Tai nėra gerai turizmui“, – pasakė jis.

Vaikinui – 22 metai. Jis atvyko iš netoli šalies sotinės, Kairo, esančio kaimelio. Malikas mane tikino nepritariąs daugybei Šarm el Šeiche vykstančių dalykų – išgertuvėms, seksui, narkotikams. Vaikinas sakė kilęs iš labai griežtos musulmonų šeimos.

Malikas baigė universitetą, kur apsigynė diplomą žiniasklaidos srityje. Vaikinas svajojo dirbti televizijoje, tačiau jam nepavyko rasti darbo. Taigi Malikas atvyko į Šarm el Šeichą bent kurį laiką dirbti viešbučių versle.

Egiptietis man sakė nuolat ieškantis geresnio darbo, tačiau tai padaryti jam gan sudėtinga, mat jis dirba 12 valandų per dieną ir visiškai neturi laisvadienių. Tuo tarpu kai bando gauti leidimą išvykti į pokalbį dėl darbo, jo vadovas vaikinui tiesiog pasiūlo nebesivarginti sugrįžti.

Malikas pakelia prieš jį ant stalo gulinčią popierių krūvelę, parodijuodamas savo viršininką: „Pasiimk savo popierius, pasiimk savo popierius!“

Išvyko dirbti svetur

Visgi Malikas mano esąs laimingas. Jis bent jau turi darbą, kai šalyje nedarbas tarp jaunimo siekia 25 proc. ir vis didėja. Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūros duomenimis, sukilimai Libijoje privertė bemaž 70 proc. šioje šalyje dirbusių egiptiečių palikti šią valstybę. Pasak Maliko, tūkstančiai žmonių, tarp kurių – daugybė iš jo kaimelio ir šeimos, per daugybę metų išvyko iš Egipto dirbti į kitas šalis, kaip antai Libiją ar Sudaną.

„Mano brolis Misratoje, Libijoje, tačiau per pastarąsias maždaug 20 dienų jis mums neskambino, taigi mes nežinome, ar jam viskas gerai. Štai, ką Hosni Mubarakas mums padarė. Jis pavertė mus elgetomis. Mūsų gyvenimai neverti nė smėlio, ant kurio tu stovi“, – kalbėjo Malikas.

Prie pokalbio prisijungė smulkutis ir lieknas Ahmedas. Jaunuoliui 20 metų ir jis dirba valytoju. Ahmedas išties turi talentą iš rankšluoščių išlankstyti gulbes ar širdis. Malikas paragina Ahmedą pasidalinti savo istorija apie atleidimą iš darbo praėjusį mėnesį. „Mano viršininkas pasakė: „Nėra darbo, nes nėra turistų, eik namo. Kai turistai sugrįš, paskambinsiu tau“. Ahmedas teigia dėl savo atleidimo iš darbo pasiskundęs Darbo ministerijai. Rezultatas – vaikinas buvo sugrąžintas į darbą.

„Tačiau dabar mano viršininkas mane nuolat susiranda ir sako: „Išvalyk tą, išvalyk aną. Nestovėk taip“, – juokėsi Ahmedas, imituodamas egiptietišką mumiją. Mes visi juokėmės kartu.

„Tačiau nesijaudink, – pabrėžė Malikas. – Mes nuvertėme H.Mubaraką, taigi tikrai nuversime ir šį viršininką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius