Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 10 /17:51

Rexas Tillersonas: JAV stengiasi atkurti prarastą pasitikėjimą santykiuose su Turkija

Jungtinės Amerikos Valstijos ėmėsi veiksmų, kad atkurtų pasitikėjimą, per virtinę ginčų prarastą santykiuose su svarbia sąjungininke NATO bloke – Turkija, pareiškė pirmadienį JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas po susitikimo su Turkijos lyderiais.
Rexas Tillersonas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Rexas Tillersonas ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atvykęs iš Ukrainos R.Tillersonas susitiko su Turkijos valstybės sekretoriumi Mevlutu Cavusoglu, o vėliau kalbėjosi su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, pranešė abiejų šalių atstovai.

Po vėlyvo susitikimo R.Erdogano rezidencijoje prie Bosforo sąsiaurio, oficialaus pranešimo nepaskelbta.

R.Tilersonas, buvęs stambiausios naftos bendrovės „Exxon Mobil“ vykdomasis direktorius, prieš susitikimą kalbėjo Pasaulio energetikos kongreso atidarymo ceremonijoje, ir paminėjo pernai metais nesėkmingai mėgintą surengti perversmą prieš R.T.Erdoganą.

„Beveik prieš metus Turkijos žmonės, drąsūs vyrai ir moterys, pasipriešino pučo sąmokslininkams ir apgynė savo demokratiją, – sakė R.Tillersonas. – Pripažįstu jų narsą ir norėčiau išreikšti pagarbą aukoms.“

R.Tillersonas: „Turkijos santykiai su JAV paskutiniais buvusio prezidento Baracko Obamos administracijos valdymo mėnesiais smarkiai pablogėjo, tačiau Ankara tikisi, kad vadovaujant Donaldui Trumpui padėtis pasikeis.“

„Turkijos santykiai su JAV paskutiniais buvusio prezidento Baracko Obamos administracijos valdymo mėnesiais smarkiai pablogėjo, tačiau Ankara tikisi, kad vadovaujant Donaldui Trumpui padėtis pasikeis.“

Visgi Turkija piktinasi, kad D.Trumpas toliau tęsia, ir netgi plečia, B.Obamos politiką remti Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), vienas pagrindinių su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais kovojančių jėgų.

Ankara YPG priskiria prie teroristinių grupuočių ir laiko šiuos kovotojų būrius Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu Sirijoje.

Nuo 1984 metų Turkijoje vykstanti ginkluota kova tarp PKK ir vyriausybės pajėgų nusinešė per 40 tūkst. žmonių gyvybių.

Vašingtonas atvirai tiekia ginklus YPG, kuri aktyviai dalyvauja JAV remiamoje operacijoje išstumti IS džihadistus iš jų tvirtovės Rakoje.

Turkija neatmetė galimybės pradėti naują prieš YPG nukreiptą karinę operaciją Sirijoje, tačiau toks žingsnis gali išprovokuoti pavojingą santykių su JAV paaštrėjimą.

Be to, Ankara nesėkmingai bando pasiekti, kad būtų išduotas pernai liepos 15 dienos mėginto surengti pučo numanomas organizatorius – JAV gyvenantis musulmonų pamokslininkas Fethullah Gulenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas

Pats F.Gullenas neigia esantis kaip nors susijęs su nepavykusiu puču.

Ankara taip pat spaudžia JAV, kad būtų paleistas Turkijos, Irano ir Azerbaidžano pilietybes turintis verslininkas Reza Zarrabas ir banko „Halkbank“ vykdomasis direktorius Mehmetas Hakanas Atilla, kaltinami padėję Iranui apeiti sankcijas.

Tuo metu JAV spaudžia Turkiją dėl amerikiečio dvasininko Andrew Brunsono, pernai spalį suimto vakariniame Izmyro mieste dėl galimų ryšių su F.Gulenu.

Sieks atkurti pasitikėjimą

R.Tillersonas anksčiau šią dieną kelias valandas Stambule bendravo su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, vildamasis pagerinti abiejų šalių ryšius.

Jis pripažino, kad Jungtinių Valstijų santykiai su Turkija „kurį laiką buvo kažkiek įtempti“.

Jis pripažino, kad Jungtinių Valstijų santykiai su Turkija „kurį laiką buvo kažkiek įtempti“.

„Viliuosiu, kad pradėjome juos taisyti“, – sakė jis JAV konsulato darbuotojams Stambule, baigdamas dviejų dienų vizitą.

„Manau, kad mes pradedame atkurti tam tikrą pasitikėjimą, buvusį abipusiškai prarastą – jie prarado kažkiek pasitikėjimo mumis, mes – jais“, sakė R.Tillersonas.

„Taigi, manau, kad mes labai stengiamės atkurti tą pasitikėjimo lygį, ir tai yra bet kurių santykių pagrindas“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius