Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rexas Tillersonas leido suprasti, kad JAV Minsko susitarimai nebesvarbūs

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad Vašingtonas nuo šiol rems Ukrainos ir Rusijos dvišales pastangas pasiekti taiką Donbase už Minsko susitarimo ribų. Iki šiol amerikiečiai rėmė susitarimą, pasiektą Normandijos formatu, ir laikėsi pozicijos, kad sankcijos Rusijai bus atšauktos tik šiai įgyvendinus dokumente išdėstytas sąlygas, rašo „The Wall Street Journal“.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Tillersonas pakitusią JAV poziciją išsakė liudydamas Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete, nors Vokietija ir Prancūzija, kartu su Ukraina ir Rusija pasirašiusios Minsko susitarimus, ir toliau juos remia.

„Manau, kad svarbus tam tikras lankstumas, siekiant įgyvendinti Minsko (susitarimų – red.) tikslus, – kalbėjo R.Tillersonas. – Įmanoma, kad Rusijos ir Ukrainos vyriausybės galėtų sėkmingai susitarti per kokią nors kitą struktūrą, o ne Minską, bet pasiektų Minsko tikslus, kuriems esame įsipareigoję.“

Vašingtonas – neutralus arbitras?

Pagrindinėse Minsko susitarimų dalyse numatoma, kad Donbase būtų surengti laisvi rinkimai, kad Rytų Ukrainos teritorijas paliktų užsienio pajėgos ir kad Ukrainos sienos su Rusija kontrolė pereitų ukrainiečiams.

Anksčiau R.Tillersonas nuosekliai tikino, kad JAV sankcijos Rusijai galios tol, kol nebus įgyvendinti Minsko susitarimai. Tokia pat pozicija – ir amerikiečių sąjungininkų Europoje.

Jei susitarimo būtų siekiama už Minsko dokumentų ribų, abi pusės galėtų pradėti nuo nulio ir bandyti susitarti dėl ir Rusijai, ir Ukrainai palankaus sandorio – greičiausiai taip ir neįgyvendinant Minsko susitarimų.

Anksčiau R.Tillersonas nuosekliai tikino, kad JAV sankcijos Rusijai galios tol, kol nebus įgyvendinti Minsko susitarimai. Tokia pat pozicija – ir amerikiečių sąjungininkų Europoje.

Tą patį JAV valstybės sekretorius – jei tikėtume oficialiais pranešimais – pakartojo ir gegužės 10 dieną į Vašingtoną atvykusiam Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui.

Tačiau kitą dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas, irgi susitikęs su S.Lavrovu, be to, ir su Ukrainos diplomatijos vadovu Pavlo Klimkinu, paragino abi puses pasiekti taiką, o Vašingtoną pateikė tarytum neutralų arbitrą.

„Twitter“ nuotr./Pavlo Klimkinas su Donaldu Trumpu
„Twitter“ nuotr./Pavlo Klimkinas su Donaldu Trumpu

Baracko Obamos administracija nuosekliai rėmė Ukrainos suverenumą ir reikalavo, kad Rusija pasitrauktų iš Krymo bei nutrauktų paramą prorusiškiems separatistams Donbase.

Diplomatijos vadovas nori lankstumo

Žinoma, JAV ir ES pareigūnai jau kurį laiką reiškia nusivylimą dėl itin menkos pažangos įgyvendinant Minsko susitarimus.

Tačiau R.Tillersono komentarai, išsakyti trečiadienį, leidžia manyti, kad JAV pasiruošusios pasiūlyti visiškai naują taikos sutartį, kuriai tarpininkautų.

Minsko susitarimų šalininkai tvirtina, kad dokumentais konfliktas bent jau buvo įšaldytas, o Ukrainos sienos nepasikeitė. Susitarimų rėmėjų teigimu, juos numetus į šalį kiltų naujų masinių neramumų rizika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Akimirka prieš Minsko derybas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Akimirka prieš Minsko derybas

„Pavojus yra politinis. Akivaizdu, kad nė vienas iš mūsų nesame patenkinti susitarimų įgyvendinimu, tačiau jau beveik trejus metus visi susitarimo dalyviai yra spaudžiami juos įgyvendinti.

R.Tillersonas: „Nenorėčiau, kad būtume prisirakinę prie Minsko susitarimų, jei paaiškėtų, kad abi pusės nusprendė susitarti kitaip.“

Reikia būti atsargiems atsisakant vieno įrankio, jei neturime pasiruošę kito“, – įspėjo Danielis Baieris, buvęs JAV pasiuntinys prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

Nors JAV Senatas trečiadienį patvirtino griežtesnes sankcijas Rusijai, R.Tillersonas Atstovų Rūmuose teigė nerimaujantis dėl JAV sankcijų susiejimo su Minsko susitarimais.

„Mums reikia lankstumo, kad prireikus galėtume ir padidinti karštį, ir sugebėti palaikyti konstruktyvų dialogą. Nenorėčiau, kad būtume prisirakinę prie Minsko susitarimų, jei paaiškėtų, kad abi pusės nusprendė susitarti kitaip“, – aiškino JAV valstybės sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius