Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rexas Tillersonas perims vadovavimą JAV Valstybės departamentui

Buvęs naftos milžinės „ExxonMobil“ valdybos pirmininkas Rexas Tillersonas šią savaitę stos prie JAV Valstybės departamento, kuris aktyviai prieštarauja prezidento Donaldo Trumpo neseniai priimtam draudimui įsileisti pabėgėlius ir atvykėlius iš kelių musulmoniškų šalių, vairo.
Rexas Tillersonas.
Rexas Tillersonas. / „Scanpix“/AP nuotr.

64 metų naftos magnato kandidatūrą trečiadienį patvirtino Senatas, todėl netrukus politikos naujokas galės būti prisaikdintas vienu iš aukščiausių valstybės pareigūnų.

Jis perims departamentą, kurį jau sukrėtė kelių aukšto rango pareigūnų atsistatydinimas ir D.Trumpo draudimas įsileisti bet kokius pabėgėlius bei išduoti vizas septynių musulmoniškų šalių piliečiams.

Antradienį apie 1 000 pareigūnų iš diplomatinių JAV misijų visame pasaulyje oficialiu kanalu išplatino „prieštaravimo raštą“ („dissent cable“). Diplomatai teigia, kad D.Trumpo įvestas draudimas kertasi su amerikietiškosiomis vertybėmis.

Valstybės departamentas nuo Vietnamo karo laikų turi galimybę oficialiai pareikšti nepritarimą oficialiai politikai, bet dabartinio protesto mastai neturi precedento.

Vienas nežinomu norėjęs likti pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad planuojamas biurokratų „pasipriešinimas“ D.Trumpui. Kiti paminėjo, kad kai kurie kolegos nesulaiko ašarų.

Šimtai JAV diplomatų teigia, kad D.Trumpo įvestas draudimas kertasi su amerikietiškosiomis vertybėmis.

Kol kas R.Tillersonas neišreiškė savo nuomonės apie D.Trumpo įsaką, tačiau Baltųjų rūmų atsakymas buvo bekompromisis.

D.Trumpo atstovas Seanas Spiceris pareiškė, kad šis draudimas padės atsikratyti ekstremistų bei išlaikys Ameriką saugią.

Pasak S.Spicerio, prieštaraujantys diplomatai „turėtų laikytis programos arba gali eiti lauk“.

Jo grasinimas supykdė daugelį Valstybės departamento darbuotojų, kurie teigia, kad prieš pasirašant įsaką turėjo būti pasitarta su jų vidaus ekspertais.

Mėgėjiška politika

35 metus diplomatinėje tarnyboje dirbęs veteranas Thomas Countrymanas, pirmadienį palikęs valstybės sekretoriaus padėjėjo pareigas, paragino R.Tillersoną pažadėti apsaugoti savo naujus darbuotojus nuo bausmių.

„Jei nepasitikėsite profesionaliais valstybės tarnautojais, kurie padės jums užsienio politikos klausimais, tai iš esmės galiausiai liksite su mėgėjiška užsienio politika“, – sakė jis televizijai MSNBC.

Trečiadienį senatoriams susirinkus balsuoti dėl jo kandidatūros, R.Tillersonas pietavo su D.Trumpu. Valstybės sekretoriaus pareigų jis imsis dešimtmetį praleidęs „ExxonMobil“ vadovo poste ir per tą laiką susikūręs įspūdingą reputaciją.

Vadovavęs savo įmonei ištisą dešimtmetį, jis neabejotinai įgavo patirties, kaip valdyti didelę tarptautinę organizaciją. „ExxonMobil“ netgi lyginama su kvazivalstybe, vykdančia nuosavą politiką.

Tai yra didžiausia pasaulyje energetikos įmonė, vertinama 350 mlrd. dolerių. Veiklą ši korporacija vykdo visame pasaulyje, turi daugiau kaip 70 tūkst. darbuotojų, o jos pajamos pernai siekė 226 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu metinis JAV Valstybės departamento biudžetas siekia tik 65 mlrd. dolerių, o visame pasaulyje 270 misijų jam dirba 13 tūkst. diplomatų, 11 tūkst. valstybės tarnautojų ir 45 tūkst. vietos darbuotojų.

R.Tillersonas yra „ExxonMobil“ senbuvis. Įmonėje jis įsidarbino 1975 metais, iškart po koledžo baigimo. Karjerą pradėjęs jaunesniojo inžinieriaus pareigose, jis galiausiai iškilo iki bendrovės vadovo.

Tuo tarpu Valstybės departamente jis bus visiškas naujokas, neturintis jokios politinės ar diplomatinės patirties.

Valstybės departamente R.Tillersonas bus visiškas naujokas, neturintis jokios politinės ar diplomatinės patirties.

Tačiau negalima teigti, kad jis visiškai nepatyręs tarptautinėse derybose dėl itin pelningų susitarimų.

„ExxonMobil“ vykdo veiklą keliose dešimtyse šalių pagal ilgamečius kontraktus su įvairiomis vyriausybėmis, ir daugelį tų sutarčių kompanijai pavyko pasirašyti R.Tillersono dėka.

Būdamas Bahamose registruotos antrinės bendrovės „Exxon Neftegas“ direktorius, kuri eksploatuoja naftos versloves Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, jis užmezgė artimus ryšius su Kremliumi.

R.Tillersonas taip artimai bendravo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad 2013-aisiais buvo apdovanotas „Draugystės ordinu“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas

Vašingtone tai sukėlė nuostabą abiejų partijų įstatymų leidėjams – jie kėlė klausimą, kodėl vadovaujant R.Tillersonui „ExxonMobil“ prieštaravo siūlymui paskelbti Rusijai sankcijas.

Priesaika

D.Trumpas taip pat sakė besitikintis užmegzti draugiškus santykius su Rusija, tačiau JAV sąjungininkės yra sunerimusios, kad jis, padedant R.Tillersonui, gali sustabdyti sankcijas Maskvai, skirtas už jos vaidmenį Ukrainos konflikte.

Dėl to per jo kandidatūros tvirtinimo posėdį Senate būsimasis diplomatijos vadovas buvo aštriai kritikuojamas. Vis dėlto R.Tillersonas buvo paskirtas į šį postą 56 balsais prieš 43. Jį palaikė netgi tokie prieš Rusiją nusiteikę senatoriai kaip Johnas McCainas.

R.Tillersonas veikiausiai bus prisaikdintas ketvirtadienį, o dirbti Valstybės departamente pradės penktadienį. Suplanuotas ir jo pirmasis oficialus susitikimas – su Vokietijos naujuoju užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius