Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rexas Tillersonas vadovavo sandorius su Rusija sudarinėjusiai ofšoro kompanijai

JAV prezidento Donaldo Trumpo paskirtas valstybės sekretorius, buvęs „ExxonMobil“ kompanijos vadovas Rexas Tillersonas ne tik geras Rusijos lyderio Vladimiro Putino bičiulis. Jį su Kremliumi sieja ir verslo ryšiai, rodo Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo gauti dokumentai.
 Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 m.
Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 m. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Tillersonas vadovavo Bahamuose registruotai ofšoro kompanijai, sudarinėjusiai sandorius su Rusija. 1998 metais įkurta „Exxon Neftegas“ dalyvavo naftos ir dujų pirkimo ir pardavimo operacijose, kurios buvo valdomos Kremliaus.

R.Tillersonas tapo ofšoro kompanijos vadovu, tačiau apie šią jo poziciją ilgą laiką nebuvo viešai skelbiama. Bahamuose registruotos kompanijos galėdavo nemokėti mokesčių ir slėpti finansines operacijas.

„ExxonMobil“ teisinosi, kad pasirinko galimybę registruoti kompaniją Bahamuose dėl šios šalies įstatymų bazės „paprastumo ir nuspėjamumo“.

„Kompanijos Bahamuose inkorporavimas nesumažina „ExxonMobil“ mokesčių mokėjimo ir skaidrumo šalyje, kurioje ji gauna savo pelną“, – teigė kompanijos atstovas Scottas Silvestri.

Naujojo JAV valstybės sekretoriaus vadovauta „Exxon Neftegas“ sudarė susitarimą dėl dujų ir naftos gavybos projekto netoli Sachalino salos, Tolimuosiuose Rytuose.

„Exxon Neftegas“ vadovo postą, kompanijos teigimu, jis paliko 2001 metais.

Išskirtinis V.Putino dėmesys

R.Tillersonui tapus „ExxonMobil“ valdybos pirmininku, kompanija sudarė susitarimą su Kremliaus valdoma „Rosneft“ dėl naftos paieškų ir gavybos Arktyje.

2013 metais Vladimiras Putinas R.Tillersoną apdovanojo Rusijos draugystės ordinu, aukščiausio rango apdovanojimu, skiriamu užsienio šalies piliečiui už santykių su Maskva pagerinimą.

„Nežinau, kokie buvo pono Tillersono ryšiai su Vladimiru Putinu, bet pasakysiu jums, kad jie mane neramina“, – teigė respublikonų senatorius, gynybos komiteto vadovas Johnas McCainas.

Dokumentai rodo, kad R.Tillersonas buvo įsitraukęs ir į kitų Bahamuose įkurtų kompanijų veiklą. Viso „ExxonMobil“ ofšore buvo įkūrusi 67 kompanijas, kurios sudarė sandorius dėl naftos gavybos ir prekybos ne tik Rusijoje, bet ir Venesueloje bei Azerbaidžane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius