-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierius Pedro Almodovaras pasirašė manifestą prieš Katalonijos nepriklausomybę

Kino kūrėjas Pedro Almodovaras, rašytojas Mario Vargasas Llosa ir daug kitų Ispanijos intelektualų sekmadienį paskelbė manifestą prieš šalies šiaurės rytuose esančios Katalonijos nepriklausomybę.
Pedro Almodovaras
Pedro Almodovaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Keli šimtai intelektualų ir profesionalų pasirašė raginimą palaikyti federalizmą ir kairę, taip atsakydami į didėjantį separatizmą, kurį stumia. Katalonijos vyriausybė ir kitos nacionalistinės politinės jėgos“, – sakoma manifeste, kuris buvo paskelbtas dienraštyje „El Pais“.

„Nepriklausomybės šalininkai kelia savo pačių idėją dėl Ispanijos, kaip atpirkimo avinėlio, kuriam tenka visų problemų našta“, – sakoma manifeste.

Tarp pasirašiusiųjų yra rašytojai, aktoriai, ekonomistai ir politiniai lyderiai iš visos Ispanijos.

Turtinga, bet labai įsiskolinusi Katalonija atvirai konfliktavo su centrine vyriausybe Madride dėl savo biudžeto ir teisės rinkti mokesčius.

Regiono prezidentas Arturas Masas iš konservatyvios nacionalistų koalicijos „Convergencia i Unio“ paragino lapkričio 25 dieną surengti pirmalaikius rinkimus ir sakė, kad planuoja organizuoti referendumą dėl Katalonijos ateities, jeigu laimės.

Kaip rodo visuomenės apklausa, kurios rezultatus sekmadienį paskelbė Katalonijos laikraštis „El Periodico“, 50,9 proc. regiono žmonių pritaria Katalonijos nepriklausomybei, tačiau šis skaičius sumažėja iki 40,1 proc., jeigu nepriklausomybė reikštų pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES).

Gniuždanti Ispanijos ekonomikos krizė privertė Kataloniją, kaip ir daugumą iš kitų 17 šalies regionų, įvesti griežtas taupymo priemones, tarp jų – švietimo ir sveikatos apsaugos finansavimo apkarpymą.

Taupymo režimas paskatino separatistines nuotaikas, rugsėjo 11 dieną nepriklausomybės šalininkai Barselonoje surengė masinę demonstraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius