Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rijadas teigiamai vertina husių siūlymą dėl paliaubų Jemene

Saudo Arabija penktadienį „teigiamai“ įvertino Jemeno husių sukilėlių pateiktą pasiūlymą dėl paliaubų ir paragino jį įgyvendinti.   
Jemeno vyriausybinių pajėgų kovotojai
Jemeno vyriausybinių pajėgų kovotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rijadas nuo 2015 metų vadovauja karinei koalicijai, palaikančiai tarptautiniu mastu pripažįstamos Jemeno vyriausybės kovą su husių sukilėliais, kuriuos remia Iranas.

Per šį konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, dauguma aukų – civiliai, nurodo humanitarinės pagalbos organizacijos.

Jungtinės Tautos padėtį Jemene laiko didžiausia šių dienų humanitarine krize: pagalbos reikia daugiau kaip 24 mln. jemeniečių – daugiau kaip dviem trečdaliams šalies gyventojų.

„Karalystė teigiamai vertina Jemene paskelbtas paliaubas, nes būtent to ji visada siekė. Ji viliasi, kad tai bus veiksmingai įgyvendinta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Saudo Arabijos gynybos viceministras princas Khalidas bin Salmanas.

Rugsėjo 21 dieną husiai paskelbė esą pasirengę sudaryti taikos susitarimą su Rijadu. Vėliau jie pakartojo savo siūlymą, nors Saudo Arabijos vadovaujama koalicija toliau rengė antskrydžius.

Saudo Arabija pareiškė, kad apie husių nusiteikimą spręs „ne pagal žodžius, bet pagal darbus“.

Pirmadienį husių sukilėliai paleido 290 kalinių. Apsikeitimas kaliniais numatytas pernai gruodį Švedijoje sudarytame susitarime dėl deeskalacijos.

Saudo Arabijos gynybos viceministras apkaltino Iraną, kad jis naudojasi padėtimi Jemene ir „išsisuka nuo atsakomybės už savo teroristinius veiksmus“.

Husiai prisiėmė atsakomybę už rugsėjo 14 dieną įvykdytas atakas prieš du svarbius Saudo Arabijos naftos infrastruktūros objektus. Šios atakos perpus sumažino didžiausios naftos eksportuotojos naftos gavybos pajėgumus ir supurtė energijos rinkas.

Visgi Rijadas ir Vašingtonas dėl šių atakų apkaltino Iraną. Teheranas šiuos kaltinimus griežtai atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius