Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius: Graikija turi pademonstruoti politinę valią įgyvendinti reformas

Graikijos valdžia, siekdama susitarti su euro zona dėl naujos finansinio gelbėjimo programos, privalo pademonstruoti tvirtą politinę valią ir patvirtini reformų priemones, dėl kurių sutarta daugiau nei 17 valandų trukusiose derybose, teigia Lietuvos finansų ministras.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rimantas Šadžius BNS nesiėmė prognozuoti, kokia tikimybė, kad Graikijos parlamentas trečiadienį pritars sutartoms priemonėms, taip pat pripažino, kad nėra šimtaprocentinių garantijų, kad tolesnėms deryboms su Graikija pritaris kitų 18-os euro zonos šalių vyriausybės arba parlamentai.

„Tarp susitariančių šalių visuomet yra tikimasi, kad jos vykdys savo įsipareigojimus, kaip yra numatyta susitarime. Tikėkimės, kad pagal šį centrinį scenarijų viskas ir vyks, tačiau, be abejo, jo tikimybė nėra šimtaprocentinė (...).

Jeigu Graikijos valdžios institucijų politinė valia bus labai aiškiai pareikšta, mano nuomone, tai palengvins sąlygas pasiekti pritarimą ir kitų euro zonos šalių vyriausybėse ar parlamentuose. Mes tikrai lauksime Graikijos žingsnių ir pademonstravimo, kad jiems reikia reformų, kad jie yra pasiryžę jas vykdyti ir nuoširdžiai dirbti“, – BNS sakė R.Šadžius.

Pasak jo, Graikijos valdžiai priimti sprendimus bus be galo sunku, tačiau tai turi būti padaryta.

„Norint pradėti atstatyti pasitikėjimą šia valstybe, kuris, mano nuomone, buvo praktiškai iki nulio sugriautas pastarųjų įvykių, ypač netikėto referendumo paskelbimo, turi būti įdėtos Graikijos pusės pastangos (...). Reformas įgyvendinti turi būtent Graikijos valdžia, negali kažkas atėjęs iš šono įgyvendinti tų reformų, kurios kaip visi sutaria, yra būtinos, siekiant pastatyti Graikijos ekonomiką atgal ant bėgių“, – BNS tvirtino R.Šadžius.

Jo teigimu, sprendimą patvirtinti sutartas taupymo priemones parlamente derybose pasiūlė Graikijos atstovai. Sulaukus šalies parlamento pritarimo, sprendimus del tolesnių derybų turės priimti ir kitų euro zonos valstybių valdžios institucijos pagal jose galiojančias nacionalines procedūras. Lietuvoje sprendimą turės priimti Vyriausybė, pasikonsultavusi su Seimo Europos reikalų komitetu.

„Tokia šiandienos sutarimo esmė – pirmiausiai Graikijos pusė atlieka savo pirmuosius žingsnius, kurių laukia 18 euro zonos šalių, ir tuomet 18 euro zonos šalių pradeda konkrečias derybas dėl konkrečios pagalbos schemos iš Europos stabilumo mechanizmo. Kol kas dėl šios schemos nėra sutarta, yra tiktai išvada, kad taip, pagrindas pradžiai būtų, jeigu Graikijos pusė atliks tuos žingsnius, dėl kurių sąrašo šiąnakt buvo sutarta“, – BNS sakė R.Šadžius.

Euro zonos lyderiai kompromisinį susitarimą priėmė po naktį iš sekmadienio į pirmadienį vykusių įtemptų derybų – po to, kai pateikė Atėnams ultimatumą, reikalaudami vykdyti griežtas ekonomikos reformas arba tapti pirmąja šalimi, pašalinta iš ES vieningosios valiutos erdvės. Vis dėlto kai kurie lyderiai perspėjo, kad šis susitarimas tėra juodraštis, dar neatlėgus pykčiui dėl Graikijos pozicijos per pastaruosius šešis mėnesius vykusias derybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius