-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 04 /2011 12 05

Rinkimai į Rusijos Dūmą: „Vieningoji Rusija“ gali prarasti ne tik konstitucinę, bet ir paprastąją daugumą

Biuletenių skaičiavimo rezultatai rodo, kad valdžios partija „Vieningoji Rusija“ per šiuos rinkimus pasirodė gerokai prasčiau nei 2007-aisiais.
Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas
Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša internetinė Rusijos žiniasklaida, „Vieningoji Rusija“, kaip ir tikėtasi, yra akivaizdi  lyderė, tačiau per šiuos rinkimus sulaukė maždaug 20 proc. mažesnės rinkėjų paramos.

Centrinei rinkimų komisijai suskaičiavus maždaug 38 proc. balsų, už „Vieningąją Rusiją“ balsavo 48,79 proc. rinkėjų. 2007-aisiais valdžios partija rinkimus laimėjo surinkusi net 64,3 proc. balsų.

Antroje vietoje – Rusijos komunistai, sulaukę 19,84 proc. rinkėjų paramos (2007-aisiais – 11,57 proc.). Trečia – „Teisingoji Rusija“ – 13,11 proc. Ketvirtoje vietoje – Liberaldemokratų partija – 12,65 proc. (2007-aisiais – 8,14 proc.).

Partija „Jabloko“ kol kas turi tik 2,58 proc. balsų. Tačiau ir jos rezultatai geresni nei 2007-aisiais, kai už ją balsavo tik 1,59 proc. Rusijos piliečių. Vis dėlto iki septynių procentų ribos, kurią peržengus jau galima tikėtis vietų parlamente, šiai liberaliai partijai dar labai toli.

Pirmųjų rinkimų rezultatų sulaukęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad „Vieningoji Rusija“ pasirodė neblogai. Pasak jo, pirmieji rezultatai rodo, kad „Vieningoji Rusija“ greičiausiai tebėra stipriausia į Dūmą patekusi politinė jėga.

„Vieningosios Rusijos“ rinkimų sąraše pirmuoju numeriu įrašytas D.Medvedevas pažymėjo, kad partijai dabar nebepavyks dirbti vienai ir tikriausiai teks ieškoti koalicijos partnerių būsimajame parlamente, tačiau įvertino tai kaip demokratijos stiprėjimo požymį. Jis taip pat pridūrė, kad būsima Valstybės Dūmos sudėtis realiai atspindės Rusijos politinių jėgų išsidėstymą.

„Vieningosios Rusijos“ pirmininkas ir šalies premjeras Vladimiras Putinas rinkimų rezultatus įvertino kaip „optimalius“ ir pareiškė, kad jie padės užtikrinti stabilų šalies vystymąsi.

Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, vertindamas prastesnį nei prieš ketverius metus „Vieningosios Rusijos“ pasirodymą, susiejo valdančiosios partijos populiarumo sumažėjimą su ekonomikos krize.

Tuo pat metu daugybė Rusijos žiniasklaidos priemonių praneša apie įvairius klastojimo atvejus ir kitokius rinkimų pažeidimus. Centrinė rinkimų komisija ir Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu jau pareiškė, kad rinkimai laikomi įvykę, o užfiksuoti pažeidimai jų galutiniams rezultatams reikšmingos įtakos neturės.

Papildyta 23.34 val. Suskaičiavus 51 proc. biuletenių „Vieningosios Rusijos“ rezultatai kiek pagerėjo – šios partijos gautų balsų skaičius pasiekė 49,6 proc. Komunistų partija surinko 19,72 proc. balsų, „Teisingoji Rusija“ – 12,93 proc., o liberaldemokratai – 12,21 proc.

Tikimasi, kad iki ryto bus suskaičiuota per 90 proc. rinkėjų biuletenių.

Papildyta 0.28 val. Suskaičiavus 61,37 proc. biuletenių „Vieningoji Rusija“ perkopė paprastosios daugumos ribą – už ją balsavo 50,05 proc. rinkėjų. Antroje vietoje kaip ir anksčiau lieka komunistai su 19,51 proc. balsų. Trečia – „Teisingoji Rusija, surinkusi 12,87 proc. balsų, o ketvirti lieka liberaldemokratai su 11,95 proc. balsų.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, vertindamas prastesnį nei prieš ketverius metus „Vieningosios Rusijos“ pasirodymą, susiejo valdančiosios partijos populiarumo sumažėjimą su ekonomikos krize.

Kaip praneša televizijos kanalas „Russia Today“, D.Peskovas pareiškė, kad partijai „pavyko minimalizuoti“ krizės poveikį gyventojams. „Žinoma, partija negali patenkinti absoliučiai visų šalyje, todėl, akivaizdu, ji prarado šiek tiek balsų“, – paaiškino D.Peskovas.

Papildyta 07.19 val. Suskaičiavus 90 proc. balsų paaiškėjo, kad „Vieningoji Rusija“ surinko 49,93 proc. balsų. Komunistai liko antroje vietoje su 19,13 proc. balsų. Trečia – „Teisingoji Rusija“, surinkusi 13,08 proc. balsų, o ketvirti lieka liberaldemokratai su 11,65 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius