-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai Prancūzijoje artėja: netikėtas kraštutinių kairiųjų atstovo proveržis

Dar neseniai atrodė, kad į antrąjį Prancūzijos prezidento rinkimų turą tikrai pateks nepriklausomas kandidatas Emmanuelis Macronas ir „Nacionalinio fronto“ lyderė Marine Le Pen. Galbūt taip ir bus, bet dešinysis Francois Fillonas ir kraštutinių kairiųjų atstovas Jeanas-Lucas Melenchonas, regis, atsigauna, pastebi „Reuters“.
Jeanas-Lucas Melenchonas
Jeanas-Lucas Melenchonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis rinkimų turas vyks jau balandžio 23 dieną, o sekmadienį tiek F.Fillonas, tiek J.L.Melenchonas surengė didžiulius mitingus, kurie paliudijo viltį, kad patekti į antrąjį turą gegužės 7 dieną dar įmanoma.

Lūkesčius paremia ir apklausos. Po dvejų tiesiogiai per televiziją transliuotų debatų J.L.Melenchono reitingai šovė į viršų.

„Kantar Sofres“ apklausa parodė, kad kol kas vis dar pirmauja E.Macronas ir M.Le Pen. Už šiuos kandidatus žada balsuoti po 24 proc. rinkėjų. Tačiau trečiojoje vietoje – jau J.L.Melenchonas, kurį teigė pasirinksiantys 18 proc. rinkėjų. 17 proc. tvirtino balsuosią už F.Filloną.

J.L.Melenchonas kupinas pasitikėjimo savimi. Per rinkimų kampanijos renginį pietiniame Marselio uoste jis griaudėjo: „Mes ją girdime. Mes ją jaučiame. Pergalė – jau arti.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jeanas-Lucas Melenchonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jeanas-Lucas Melenchonas

Šis kandidatas, kurį remia Prancūzijos komunistai, tvirtina išvesiantis šalį iš NATO ir surengsiantis referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje. Marselyje J.L.Melenchono kalbų klausėsi per 70 tūkst. jo šalininkų.

F.Fillonas: „Neprašau jūsų manęs mėgti. Prašau jūsų mane paremti, nes Prancūzijai reikia geriausio sprendimo.“

Kovoti nusiteikęs ir F.Fillonas, Paryžiuje savo rėmėjams jis teigė, kad „žaidžiama dėl visko“ ir kad „artėjančios dienos bus svarbiausios“. Tiesa, šio konservatoriaus populiarumui greičiausiai jau pernelyg skaudžiai smogė skandalas dėl savo žmonos Penelope ir dviejų vaikų įdarbinimo už valstybės pinigus.

„Neprašau jūsų manęs mėgti. Prašau jūsų mane paremti, nes Prancūzijai reikia geriausio sprendimo“, – kalbėjo F.Fillonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas

Kadangi vienas iš trijų Prancūzijos rinkėjų dar neapsisprendęs, už ką balsuoti pirmajame ture, gali būti, kad šalies laukia staigmena. Būtent todėl rankų nenuleidžia nė vienas iš keturių pagrindinių kandidatų.

Buvęs trockistas J.L.Melenchonas dar neseniai nebuvo laikomas vienu rinkimų favoritų, jis puikiai pasirodė per debatus ir nusiurbė nemažai paramos iš socialistų kandidato Benoit Hamono.

Tiesa, jis minias sutraukdavo ir 2012 metais, bet tuomet galiausiai surinko tik 11 proc. balsų.

Vis dėlto prognozuojama, kad pagrindiniai favoritai – E.Macronas ir M.Le Pen – nugalės ir susigrums antrajame ture.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Absoliučiai visos apklausos rodo, kad tada E.Macronas lengvai įveiks dešiniųjų radikalę, kurios planai atsisakyti euro ir surengti referendumą dėl narystės ES gąsdina investuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius