-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai Saudo Arabijoje: kandidatės moterys negali rodyti veidų ar kalbėtis su vyrais

Saudo Arabijos karalystėje vyksiančiuose vietos rinkimuose pirmą kartą leista dalyvauti moterims, tačiau jos susiduria su nemenkais sunkumais. Moralinės šalies normos draudžia net ir kandidatuojančioms moterims rodyti savo veidus ar viešai kalbėtis su vyrais, rašo „The Independent“.
Loujain-al-Hathloul
Loujain-al-Hathloul / facebook.com nuotrauka

Tai pirmieji rinkimai, kuriuose moterys Saudo Arabijoje galės ne tik balsuoti, bet ir pačios kandidatuoti į vietos valdžios postus. Šis leidimas buvo suteiktas neseniai mirusio karaliaus Abdullah. Juo iškart pasinaudojo daugybė moterų. Skelbiama, kad užregistruota apie 1000 kandidačių.

Tiesa, pačios kandidatės kukliai vertina savo galimybes. Jų rinkimų kampanijas riboja net ir tokie absurdiški draudimai kaip negalėjimas viešai kalbėtis su vyru.

Viena iš tokių kandidačių Loujain al-Hathloul teigė, kad savo kandidatavimu į Rijado miesto tarybą siekia ne pergalės, o paskatinimo moterims dalyvauti sprendimų priėmimo procese. Ji stengiasi apeiti draudimus ir kreiptis į rinkėjus socialinių tinklų erdvėje.

Draudimas platinti plakatus su savo nuotraukomis galioja ne tik moterims, bet ir vyrams, tačiau šie turi žymiai geresnes galimybes dėl darbo sukuriamų ryšių ir plataus kitų vyrų palaikymo.

Katyfo mieste kandidatuojanti Naseema Assada susiduria su dar sunkesne užduotimi, mat ji pasiryžo atstovauti Saudo Arabijoje mažumą sudarančių šiitų grupei. „Man rūpi žmogaus teisės“, – teigė ji, pabrėždama, kad tai verčia žengti į politiką.

„Viena iš svarbiausių žmogaus teisių – teisė į politinį dalyvavimą. Tai ypač svarbu moterims. Aišku, dabar dar tik maži žingsneliai, bet žmonės užsinori vis daugiau ir daugiau“, – optimistiškai kalbėjo N.Assada.

„Tai nereiškia, kad jie mums suteikia teises, bet šiuo būdu mes galime šviesti moteris ir visus kitus visuomenės narius, parodydamos, kad norime naudotis šiomis teisėmis“, – pridūrė viena iš 62 savo miesto kandidačių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius