Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimų aidai Kryme: aneksijos šalininkų chore yra ir prieštaraujančių balsų

Savo perrinkimą Vladimiras Putinas atkėlė į tą dieną, kai prieš ketverius metus sulaužė tarptautinę teisę, aneksuodamas Krymą. Pusiasalyje per tą laiką išaugo nusivylimas dėl pablogėjusio gyvenimo, bet V.Putinas tebėra labai populiarus. Pasitelkdama propagandą ir prievartą, vietos valdžia sekmadienį sieks čia užtikrinti dar didesnį rinkėjų aktyvumą negu Rusijoje. Tačiau pritariančiųjų aneksijai chore girdėti ir prieštaraujančių balsų - visų pirma Krymo totorių, drįstančių mesti iššūkį Kremliaus valdžiai.
Krymas
Krymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai kurios Krymo gyventojos džiūgauja, kad aneksuotą pusiasalį, kaip sako, su žemynu, Rusijos prezidentas sujungs tiltu. Pats V.Putinas trečiadienį aplankė statybas. Jo draugas, kuriam Vakarai taiko sankcijas, ėmėsi 6 mlrd. eurų vertės projekto, nors neaišku, ar jis kada atsipirks.

Tačiau tiltas labai populiarus. Kerčės gyventojos Irinos Pavličenko namą teko nugriauti dėl vienos iš atramų, bet ji sako, kad dabar taps vienu vienetu su Rusija. Nors ir sunku palikti Ukrainą, kur gimė ji, vaikai ir anūkai.

„Seniai žmonės svajojo patekti į Rusiją, net kai buvome Ukrainoje. Dabar tai įvyko, ir manau, kad tai visam laikui“, – sako Kerčės gyventoja.

Kol nėra tilto, keltu atgabenamos prekės smarkiai pabrangusios, o mokėjimo kortelėmis naudotis galima tik persikėlus į Krasnodaro kraštą. Bet daugeliui tai priimtina kaina už galimybę būti Rusijoje. Tokie balsai, kaip buvusio policininko Georgijaus Kanunkovo, čia labai reti, juolab kad saugumas labai akylai seka žurnalistus, ir baugina drįstančius su jais kalbėti.

„Nematau šios valdžios padorumo. Tokia mano nuomonė. Pagal įstatymą Krymas, žinoma, Ukrainos“, – teigia buvęs policininkas.

Sevastopolio gyventojas Karenas Amijanas sako, kad dabartinei valdžiai jis tikrai neprijaučia.

„Dabartinė valdžia man daug kuo nepatinka. Tarp jos ir gyventojų - didžiulė praraja. Jos reakcija į daugelį žmonių problemų – nulinė. Bet žvelgiant objektyviai, dabar nėra kitų stiprių kandidatų, tik Vladimiras Putinas“, – sako Sevastopolio gyventojas.

Maskva valdo ne tik pajėgas, bet ir televiziją, jos vadovai save laiko kariais. Krymo totorių televizija išjungta jėga.

„Jei leisčiau sau būti tokia žurnaliste, kaip prieš ketverius metus, manęs čia tiesiog nebebūtų. <...> Per ketverius metus mums niekas nepadėjo. Niekas. Likome akis į akį su savo tragedija. Dabar kliaujuosi tik Dievu“, – pripažįsta buvusi Krymo totorių TV redaktorė Lilija Budžurova.

Ukraina prie Krymo ribos pastatė savo siųstuvą ir transliuoja totorių televiziją iš Kijevo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius