Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 01 /16:12

Rinkimų komisija: ZANU-PF partija gavo daugiausia vietų Zimbabvės parlamente

Zimbabvės valdančioji partija ZANU-PF gavo daugiausia vietų šalies parlamente, atskleidė trečiadienį paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai.
ZANU-PF partijos rėmėjai
ZANU-PF partijos rėmėjai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Zimbabvė Rinkimai

Tuo tarpu tą pačią dieną vykusių prezidento rinkimų balsų skaičiavimas tebesitęsia, o opozicinis Judėjimas už demokratinius pokyčius (MDC) tvirtina, kad per balsavimą buvo sukčiaujama.

Trečiadienį, dvi dienos po balsavimo, savo preliminarią ataskaitą apie rinkimus turėtų paskelbti Europos Sąjungos stebėtojai.

Tai buvo pirmieji rinkimai Zimbabvėje nuo tada, kai buvo nuverstas 37 metus šalį valdęs Robertas Mugabe.

R.Mugabe valdymo metais rinkimus Zimbavėje nuolat temdė kaltinimai balsų klastojimu ir smurtas. Jo įpėdinis 75 metų Emmersonas Mnangagwa pažadėjo surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus ir pakvietė tarptautinius stebėtojus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmersonas Mnangagwa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmersonas Mnangagwa

„Zimbabvės rinkimų komisija (ZEC) paskelbė, kam atiteko dar 50 vietų parlamente; dabar jau yra paskirstyti 153 mandatai. Iš jų ZANU-PF laimėjo 110, o MDC aljansas gavo 41“, – pranešė valstybinis transliuotojas ZBC.

Zimbabvės parlamente iš viso yra 210 vietų.

MDC parlamento rinkimų rezultatų kol kas nekomentavo. Tačiau anksčiau trečiadienį šio opozicinio judėjimo lyderis ir kandidatas į prezidentus 40-metis Nelsonas Chamisa pareiškė, kad valstybės vadovo rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

„ZEC siekia... panaikinti tautos prezidento rinkimų pergalę. Šia strategija siekiama parengti Zimbabvę susitaikyti su suklastotais prezidento rinkimų rezultatais“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mes laimėjome ir ginsime savo pergalę!“ – pridūrė jis.

Nė vienam iš kandidatų į prezidentus pirmajame ture nesurinkus bent 50 proc. balsų, rugsėjo 8-ąją bus rengiamas antrasis rinkimų turas.

Trečiadienį savo ataskaitas apie rinkimus turėtų pateikti ir stebėtojai iš Pietų Afrikos vystymo bendrijos (SADC) bei Afrikos Sąjungos.

Vyriausybės įspėjimas

Opozicijos šalininkai dar antradienį praėjo švęsti, kai MDC aukšto rango pareigūnas pareiškė, kad judėjimas neabejoja N.Chamisos pergale. Jei jis nebus oficialiai paskelbtas nugalėtoju, MDC „paskelbs savo rezultatus“, sakė pareigūnas.

Tai, regis, paskatino vidaus reikalų ministrą Obertą Mpofu paskelbti griežtą įspėjimą, kad neteisėtas rezultatų paskelbimas užtrauks teisinę atsakomybę, o tai padarę asmenys gali būti pasiųsti už grotų.

Rinkimų komisija įspėjo, kad prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai gali nepaaiškėti iki penktadienio ar net šeštadienio ir bus skelbiami tik tada, kai bus gauti duomenys iš visų 10 985 balsavimo apylinkių.

„Esame maždaug ten, kur ir planavome tokiu metu būti, todėl labai tikėtina, kad nors dirbame labai intensyviai, skaičiavimą tęsime ir penktą dieną – tai leidžia įstatymas“, – žurnalistams sostinėje sakė ZEC pirmininkė Priscilla Chigumba.

Aukštojo teismo teisėja P.Chigumba griežtai atmetė komisijai metamus kaltinimus šališkumu ir nesutiko su opozicijos pareiškimais dėl balsų klastojimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe

Analitikai sakė, jog neaišku, ar šalies generolai, nušalinę R. Mugabe ir atvėrę kelią E.Mnangagwos atėjimui į valdžią, leis MDC laimėti rinkimus.

„ZANU-PF jokiu būdu nepripažins MDC pergalės. Žinome, kad žmonės bus mušami, ypač kaimiškose vietovėse, nes tai jie darė ir anksčiau“, – sakė parduotuvėje Hararėje dirbanti 26 metų Tracy Kubara.

Beveik keturis dešimtmečius Zimbabvę valdęs 94 metų R. Mugabe savo balsą atidavė Hararėje kartu su žmona Grace (Greis). Prieš tai jis netikėtai sušaukė spaudos konferenciją, per kurią apstulbino stebėtojus, paraginęs rinkėjus nebalsuoti už ZANU-PF – savo buvusią partiją.

Anksčiau R.Mugabe dešiniąja ranka buvęs E.Mnangagwa dėl valstybės išteklių kontrolės ir tylaus armijos palaikymo prieš balsavimą laikytas neabejotinu prezidento rinkimų favoritu.

Tačiau teisininkas ir pastorius N.Chamisa sėkmingai pasirodė rinkimų kampanijos metu, stengdamasis palenkti į savo pusę jaunimą ir miestuose gyvenančius rinkėjus.

Jis ne kartą kaltino ZANU-PF ir rinkimų pareigūnus rinkėjų sąrašų klastojimu, taip pat tvirtino, kad bus klastojami ir balsavimo biuleteniai. Naujajam valstybės vadovui teks spręsti masinio nedarbo krizę ir gilias ekonomikos problemas, paskatintas žemės ūkio žlugimo, hiperinfliacijos ir investicijų pasitraukimo.

ES kritikuoja nesąžiningus rinkimus

Europos Sąjungos stebėtojai trečiadienį sukritikavo rinkimus Zimbabvėje ir pareiškė, kad balsavimas vyko „nelygiomis sąlygomis“, o opozicinis Judėjimas už demokratinius pokyčius (MDC) protestavo prieš įtariamą didelio masto sukčiavimą, esą vykdytą rinkimų organizatorių ir valdančiosios partijos.

ES stebėtojų misija savo pareiškime konstatavo „pagerėjusį politinį klimatą, bet taip pat nelygias sąlygas ir nepasitikėjimą procesu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiulė Europos Sąjungos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiulė Europos Sąjungos vėliava

„Stebėtojai pranešė... apie pastangas trukdyti rinkėjams laisvai pareikšti savo valią, mėginant paskatomis, švelnu bauginimu, spaudimu ir prievarta prieš balsuotojus paveikti balsavimą valdančiosios partijos naudai“, – per spaudos konferenciją pareiškė ES misijos vyriausiasis stebėtojas Elmaras Brokas.

„Nors politinės teisės didžiąja dalimi buvo gerbiamos, kilo susirūpinimų dėl rinkimų klimato ir valstybinių lėšų netinkamo naudojimo“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius