Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 03

Rinkimų Latvijoje staigmena: nuosaikią prorusišką partiją Seimoje pakeitė radikalai

Latvijos Geopolitikos tyrimų centro direktorius ir Rygos Stradinio universiteto docentas Maris Andžansas aiškina, kad po valdančiosios premjero Krišjanio Karinio partijos „Naujoji vienybė“ pergalės Saeimos rinkimuose tikimasi, kad Latvijos užsienio ir saugumo politikos kryptis išliks tokia pati. Tačiau nerimą kelia tai, kad į Latvijos Saeimą pateko prorusiška radikali partija „Už stabilumą!“, kuri iš parlamento išstūmė pastaruosius trejus rinkimus laimėjusią taip pat prorusišką, bet nuosaikią partiją „Santarvė“.
Rinkimų staigmena tapusios prorusiškos partijos „Už stabilumą!“ lyderis Aleksejus Roslikovas
Rinkimų staigmena tapusios prorusiškos partijos „Už stabilumą!“ lyderis Aleksejus Roslikovas

Rusakalbiai rinkėjai pasirinko radikalesnę partiją

Šeštadienį vykę rinkimai buvo itin skaudus smūgis „Santarvei“ – Maskvai palankiai nuosaikiai partijai, kurią tradiciškai rėmė dauguma Latvijos rusakalbių rinkėjų, įskaitant baltarusius ir ukrainiečius.

Socialdemokratinė „Santarvė“ surinko vos 4,8 proc. balsų ir nepateko į parlamentą. 2018 metais ją palaikė beveik 20 proc. rinkėjų, tačiau partija, nors gavo daugiausiai balsų, į derybas dėl vyriausybės nebuvo pakviesta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Latvijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Latvijoje

„Santarvės“ partija pasmerkė Rusijos invaziją, tačiau ne taip garsiai pasisakė apie kaltinimus, kad Rusijos pajėgos vykdo žiaurius žmogaus teisių pažeidimus.

Tačiau Europos Parlamento narys Nilas Ušakovas, atstovaujantis partijai „Santarvė“, teigė, kad ji prarado paramą, nes kritikavo Maskvos veiksmus.

„Santarvė“ turėjo pasirinkti, ar elgtis atsakingai, ar populistiškai žaisti su nacionaliniu saugumu ir valstybės interesais, – naujienų agentūrai LETA sakė N.Ušakovas. – Mūsų partija priėmė aiškų sprendimą ir pasmerkė Rusijos agresiją Ukrainoje, ir mes šios pozicijos nekeisime.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nilas Ušakovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nilas Ušakovas

Už prorusiškus politines jėgas balsuojantys rinkėjai pasirinko daug radikalesnę jėgą „Už stabilumą!“, kuri gavo 10 mandatų.

Prorusiška partija „Už stabilumą!“ buvo suformuota po „Santarvės“ frakcijos Rygos miesto taryboje skilimo, jos programa yra sunkiai įgyvendinamų pažadų sąrašas, o politinės jėgos lyderis Aleksejus Roslikovas išsisukinėja nuo atsakymų į klausimus apie Rusijos invaziją į Ukrainą ir vengia pasmerkti Kremliaus veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius