Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimuose triumfavusiam Turkmėnijos lyderio sūnui žadamas įtakingas postas

Griežtai kontroliuotuose Turkmėnijos parlamento rinkimuose triumfavo autoritariškojo lyderio sūnus, penktadienį pranešė valstybinė žiniasklaida; toks rinkimų rezultatas gali reikšti, kad jis gali užimti įtakingesnį postą šioje dujų turtingoje buvusioje Sovietų Sąjungos šalyje.
Gurbanguly Berdymuchamedovas.
Gurbanguly Berdymuchamedovas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turkmėnija

Parlamentaras Serdaras Berdymuchamedovas, Turkmėnijos lyderio Gurbanguly Berdymuchamedovo sūnus, sekmadienio rinkimuose surinko 91,4 proc. balsų ir buvo perrinktas į šios Vidurio Azijos šalies parlamentą, pranešė valstybinis laikraštis „Neutral Turkmenistan“.

Jis surinko daug daugiau balsų nei bet kuris kitas kandidatas. Tai reiškia, kad 36 metų įstatymų leidėjas galbūt ruošiasi užimti daug įtakingesnį politinį postą.

Kai kurie politologai mano, kad S.Berdymuchamedovas, laikomas galimu savo 60-mečio tėvo įpėdiniu Turkmėnijos lyderio poste, gali būti paskirtas parlamento pirmininku.

Turkmėnijos konstitucijoje numatyta, kad šalies prezidentui negalint eiti savo pareigų, jos atitenka parlamento pirmininkui.

S.Berdymuchamedovas rinkimuose Ahalo regiono apygardoje įveikė savo konkurentę Olgudžeren Gurdovą.

Turkmėnijoje nėra konkurencingų rinkimų ar politinės opozicijos tradicijų.

G.Berdymuchamedovas šaliai vadovauja praktiškai be jokių institucinių patikrų nuo 2006-ųjų pabaigos, kai netikėtai mirė jo pirmtakas griežtojo kurso šalininkas Saparmuratas Nijazovas.

2012 ir 2017 metais jis buvo perrinktas į prezidento postą. Abu kartus jis surinko per 97 proc. balsų.

S.Berdymuchamedovas į automatiškai lyderio sprendimus patvirtinantį parlamentą pirmąkart pateko per papildomus rinkimus likus keliems mėnesiams iki jo tėvo pergalės 2017-aisiais. Tai buvo gana netikėta, nes Turkmėnijoje apie prezidento artimuosius skelbiama nedaug informacijos.

Anksčiau šį mėnesį išleistoje oficialioje biografijoje sakoma, kad S.Berdymuchamedovas anksčiau dirbo valstybiniame naftos ir dujų sektoriuje, Užsienio reikalų ministerijoje ir buvo Turkmėnijos misijos Jungtinėse Tautose Ženevoje patarėjas.

Kaip ir S.Nijazovas, vadintas „visų turkmėnų tėvu“, G.Berdymuchamedovas palaiko savo klestinčio lyderio kultą. Be kita ko, sostinėje Ašchabade stovi abu prezidentus vaizduojančios auksinės skulptūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius