-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Mugabe – ne ilgiausiai valdęs lyderis Afrikos žemyne. Kas kiti veteranai?

Robertas Mugabe skurstančią Zimbabvę valdė jau seniai, ir tik antradienį jis galiausiai atsistatydino iš prezidento posto. Kariuomenė prieš tai jau buvo perėmusi šalies valdymą, o R.Mugabe buvo laikomas namų arešte. 37 metus – tiek truko Zimbabvės prezidento valdymas. Bet Afrikoje yra ir dar ilgiau savo šalį valdantis lyderis.
Afrikos šalių ilgamečiai lyderiai
Afrikos šalių ilgamečiai lyderiai / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo CNN, iki antradienio R.Mugabe buvo paskutinis gyvas šalies vadovas Afrikoje, kuris valdė nuo pat šalies nepriklausomybės paskelbimo. Zimbabvės atveju tai nutiko 1980 metais.

Kai ilgametis Angolos prezidentas Jose Eduardo dos Santosas rugsėjį pasitraukė iš posto, kuriame praleido net 38 metus, R.Mugabe buvo pakilęs į antrąją vietą ilgiausią savo šalį valdančių Afrikos valstybių lyderių sąraše.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Angolos prezidentas Jose Eduardo dos Santosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Angolos prezidentas Jose Eduardo dos Santosas

Daugelis tokių veteranų yra diktatoriai, negailestingai spaudžiantys bet kokią opoziciją ir panaikinę kadencijų limitus. Kas jie?

Teodoro Obiangas Nguema Mbasogo (Pusiaujo Gvinėja) – 38 metai valdžioje

Amžius: 75 metai

Valdo nuo: 1979 metų rugpjūčio 3-osios, kai per karinį perversmą išstūmė iš valdžios savo dėdę – autokratą prezidentą, kuris vadovavo šaliai nuo 1968-ųjų, kai buvo paskelbta nepriklausomybė nuo Ispanijos.

Rinkimų taisyklės: Pusiaujo Gvinėjoje prezidentas renkamas visuotiniu balsavimu septynerių metų kadencijomis. Tiesa, tiek parlamento, tiek prezidento rinkimai nuo 1996 metų nėra laikomi sąžiningais.

„Scanpix“/AP nuotr./Pusiaujo Gvinėjos prezidentas Teodoro Obiangas Nguema Mbasogo
„Scanpix“/AP nuotr./Pusiaujo Gvinėjos prezidentas Teodoro Obiangas Nguema Mbasogo

„Prezidentas beveik visiškai kontroliuoja politinę sistemą ir teisiniais bei biurokratiniais barjerais neleidžia veikti politinei opozicijai“, – skelbiama JAV centrinės žvalgybos valdybos leidinyje „World Factbook“.

Paskutinį kartą prezidento rinkimai Pusiaujo Gvinėjoje vyko 2016-ųjų balandį. T.Obiangas Nguema Mbasogo tada nugalėjo surinkęs 93,7 proc. balsų. Opozicija ir žmogaus teisių gynėjai teigė, kad balsavimas nebuvo sąžiningas.

Robertas Mugabe (Zimbabvė) – 37 metai

Amžius: 93 metai

Valdė nuo: 1980 metų balandžio, kai buvusi britų kolonija Rodezija paskelbė nepriklausomybę. R.Mugabe organizavo partizaninį judėjimą prieš baltųjų kolonijinę valdžią.

Iš pradžių R.Mugabe buvo premjeras, o 1987-aisiais tapo prezidentu, kurį išrinko nacionalinė asamblėja. Premjero posto Zimbabvėje nuo to laiko nėra.

„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Mugabe
„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Mugabe

Rinkimų taisyklės: prezidentas Zimbabvėje renkamas 5 metų kadencijoms, pastarųjų limito nėra. R.Mugabe skelbė pergalę 1990, 1996, 2002, 2008 ir 2013 metais. Prieš tai, kai kariuomenė ėmėsi veiksmų, jis teigė norintis siekti perrinkimo 2018-aisiais. Galiausiai antradienį jis pasitraukė iš posto.

Į valdžią R.Mugabe iškilo kaip kovotojas už laisvę, tačiau netrukus pradėjo represijų kampaniją. Politinė opozicija Zimbabvėje itin trapi, o vyriausybė nuolat įtariama piktnaudžiavimu valdžia ir korupcija. 2002 metais JAV ir ES pritaikė R.Mugabe bei jo patikėtiniams sankcijas.

Paulas Biya (Kamerūnas) – 35 metai

Amžius: 84 metai

Valdo nuo: 1982 metų lapkričio, kai premjero postą iškeitė į prezidento pareigas. Jo pirmtakas atsistatydino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno prezidentas Paulas Biya
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno prezidentas Paulas Biya

Rinkimų taisyklės: prezidentas Kamerūne renkamas visuotiniu piliečių balsavimu 7 metų kadencijoms. Pastarųjų limito, vėlgi, nėra. Paskutinį kartą P.Biya rinkimus laimėjo 2011-aisiais, kai surinko 78 proc. balsų.

Denisas Sassou-Nguesso (Kongo Respublika) – 33 metai

Amžius: 73 metai

Valdo nuo: tiesą sakant, istorija gana komplikuota. Pirmą kartą prezidento postą jis užėmė 1979 metais ir valdė iki 1992-ųjų, kai pralaimėjo rinkimus. Į valdžią jis sugrįžo 1997-aisiais, šalyje vykstant pilietiniam karui.

Galiausiai D.Sassou-Nguesso nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose 2002 metais ir juos laimėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kongo Respublikos prezidentas Denisas Sassou-Nguesso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kongo Respublikos prezidentas Denisas Sassou-Nguesso

Rinkimų taisyklės: prezidentą renka visi piliečiai. Įmanomos trys iš eilės 5 metų trukmės kadencijos, nors 2015 metais per referendumą D.Sassou-Nguesso leista apeiti šį apribojimą.

Paskutiniai rinkimai vyko praėjusių metų kovą. Paskelbus jų rezultatus, JAV vyriausybė pranešime paskelbė esanti nusivylusi šališku rinkimų procesu, balsų klastojimu ir opozicijos rėmėjų areštais. Kritikos sulaukė ir žiniasklaidos apribojimai, pavertę kampaniją nešališka.

Yoweri Museveni (Uganda) – 31 metai

Amžius: 73 metai

Valdo nuo: 1986 metų sausio, kai Y.Museveni, buvęs kovotojas ir gynybos eksministras, nuvertė karinę chuntą.

Rinkimų taisyklės: piliečiai renka prezidentą 5 metų kadencijoms, kurių limito nėra. Y.Museveni ėjo prezidento pareigas 10 metų dar prieš tai, kai 1996-aisiais laimėjo pirmuosius tiesioginius prezidento rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugandos prezidentas Yoweri Museveni
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugandos prezidentas Yoweri Museveni

2001 metais U.Museveni buvo perrinktas, o 2005-aisiais parlamentas panaikino kadencijų limitą. Pernai vasarį prezidentas buvo perrinktas jau penktajai kadencijai.

Tarptautinės bendruomenės vertinimu, rinkimai Ugandoje nėra sąžiningi – opozicijos politikai ir rėmėjai persekiojami, o per pernykštį balsavimą buvo blokuojami socialiniai tinklai.

Karalius Mswati III (Svazilandas) – 31 metai

Amžius: 49 metai

Valdo nuo: 1986-ųjų balandžio, kai tik jam sukako 18 metų. Nuo jo tėvo mirties buvo praėję beveik ketveri metai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Svazilando karalius Mswati III
AFP/„Scanpix“ nuotr./Svazilando karalius Mswati III

Rinkimų taisyklės: jų nėra, nes ši šalis yra paskutinė Afrikos absoliutinė monarchija. Karaliaus postas paveldimas. Tiesa, parlamentas renkamas, o karalius Mswati III iš išrinktų deputatų pasirenka premjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius