-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rohinjai: sumušti, pašauti ir pasiųsti myriop

Rohinjai nuėjo tūkstančius kilometrų, kirto kalnus ir upes, pelkes bei ryžių laukus už galimybę patekti į Bangladešą, kuriame pabėgtų nuo masinių žudynių, kurios, jų nuomone, vykdomos prieš jų žmones, skelbia CNN.
Rohinjai
Rohinjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mianmaro kariuomenė teigia vykdanti, pasak jos, teroristų ekstremistų valymą, o šalies saugumo pajėgos paprasčiausiai gina civilius. Tačiau iš Mianmaro bėgantys rohinjai tvirtina, kad šia žudymų ir padegimų kampanija stengiamasi juos išvyti iš šalies.

Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, vos per savaitę iš Mianmaro nuo smurto pabėgo beveik 50 tūkst. rohinjų. Rohinjų maištininkų ir Mianmaro pajėgų susirėmimai kilo maištininkams Rachinų valstijoje užpuolus policijos postus ir kariuomenės bazę ir taip išprovokavus šalies pajėgų kontrpuolimą.

Praėjusį penktadienį į Bangladešą iš Mianmaro pasitraukė 27 tūkst. pabėgėlių, o dar 20 tūkst. žmonių įstrigo tarp dviejų šalių.

Ketvirtadienį 20 rohinjų maištininkų kūnų gulėjo palei Naf upę Mianmaro ir Bangladešo pasienyje. 12 iš jų – vaikų.

Sumušti, pašauti ir pasiųsti mirti

Rohinjų liudijimai perpildytose Bangladešo pabėgėlių stovyklose yra skaudūs.

„Jie mus sumuša, šaudo į mus ir siunčia mūsų žmones į mirtį“, – CNN sakė Hamida Begum, pabėgėlė, kuri paliko viską, beviltiškai bandydama pabėgti ir išsaugoti bent savo gyvybę.

„Daugybė žmonių buvo nužudyta. Daugybė moterų išprievartautos ir nužudytos. Mes visiški skurdžiai“, – pridūrė ji.

„Mes šiandien suvalgėme du sumuštinius. Viską praradome, kai prasidėjo karas“, – teigė ji, primindama, kad smurto protrūkis kilo praėjusį penktadienį, kai rohinjai surengė koordinuotas atakas policijos postuose ir kariuomenės bazėje, dėl ko žuvo 12 pareigūnų.

Atsakydamos Mianmaro pajėgos suintensyvino „valymo operacijas“, išmesdama tūkstančius žmonių iš jų namų.

Ketvirtadienį valdžios atstovai pranešė, kad per kovas praėjusį penktadienį mažiausiai 399 žmonės buvo nužudyti. Iš jų 370 esą buvo „teroristai“. Vis dėlto aktyvistai sako, kad Mianmaro pajėgos nužudė moterį, vaikus ir nekaltą vyrą.

Abi pusės viena kitą taip pat kaltina padeginėjant namus. Valdžia tvirtina, kad rohinjai padegė daugiau kaip 2300 namų. Tuo metu rohinjai sako, kad Mianmaro pajėgos rengia išpuolius prieš jų namus.

H.Begum tvirtina, kad jos šeima buvo kankinama ir kad kiti buvo nužudyti po to, kai nesumokėjo Mianmaro pajėgoms išpirkos.

„Mes turime bėgti, kad išgelbėtume savo gyvybes. Jie neleidžia mums judėti laisvai. Mes visiški skurdžiai. Jie pagrobia žmones iš namų ir prašo išpirkos. Daugybė iš tų žmonių buvo tiesiog nušauti“, – pasakojo H.Begum.

CNN negali nepriklausomai patikrinti šių pasakojimų tikrumo, o Mianmaro valdžia neatsakė į komentaro prašymą. Pagalbą teikiančios organizacijos ir Jungtinės Tautos griežtai sukritikavo Mianmaro valdžią už jos elgesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius