Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romoje prasidėjo JT „bado viršūnių susitikimas“

Romoje pirmadienį prasideda Jungtinių Tautų (JT) viršūnių susitikimas dėl vieno milijardo badaujančių pasaulio gyventojų padėties, bet aktyvistai perspėja, kad tai gali būti tik laiko švaistymas, nes jame nedalyvaus turtingiausių pasaulio valstybių lyderiai.
Libijos Muammaras Gaddafis Romoje
Libijos Muammaras Gaddafis Romoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Roma Hugo Chavezas

Italijos premjeras Silvio Berlusconi yra vienintelis lyderis iš Didžiojo aštuoneto (G–8) valstybių grupės, būsiantis tarp 60–ies „bado viršūnių susitikime“ dalyvausiančių valstybių ir vyriausybių vadovų.

Tarp tų, kurie pradės šį iki trečiadienio truksiantį susitikimą, yra popiežius Benediktas XVI. Susitikimas vyksta JT maisto ir žemės ūkio produktų organizacijos (FAO) būstinėje Romoje.

Į susitikimą taip pat turi atvykti Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, Libijos lyderis Moameras Kadhafi, Egipto prezidentas Hosni Mubarakas, Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas) ir Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe.

Humanitarinės organizacijos praėjusią savaitę perspėjo, kad šis susitikimas gali būti tik laiko švaistymas, ir ragino įsipareigoti skirti naujų išteklių kovai su badu.

„Tai tragedija, kad pasaulio lyderiai nedalyvaus šiame susitikime“, – sakė Danielis Bermanas iš organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins sans Frontieres, MSF).

Deklaracijos projektas, kuris buvo platinamas dar prieš susitikimą, yra „tik senų banalybių perfrazavimas“, sakė „ActionAid“ koordinatorius Francisco Sarmento (Fransiskas Sarmentas).
„Turtingosios šalys nerodo pakankamo susidomėjimo ir skubos“, – teigė „Oxfam“ atstovas Fredericas Mousseau.

„G–8 (susitikime) Italijoje šią vasarą jie pažadėjo per trejus metus žemės ūkiui (skirti) 20 mlrd. dolerių (46,3 mlrd. litų), tad mano, kad padarė pakankamai. Taip nėra, ir tie 20 mlrd. dolerių yra miražas“, – sakė jis.

Net Italijos Katalikų Bažnyčia perspėjo dėl galimo „žlugimo“, jei viršūnių susitikime nebus pareikšta konkrečių įsipareigojimų.

JT generalinis sekretorius Ban Ki–moonas susitikime ragins pasaulio lyderius intensyvinti kovą su pasauliniu atšilimu ir badu.

„Atsižvelgdamas į glaudžią maisto saugumo ir klimato kaitos tarpusavio priklausomybę, generalinis sekretorius skatins pasaulio lyderius daryti pažangą dėl abiejų darbotvarkių“, – praėjusią savaitę sakė jo atstovas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius