Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RSF: mirtinas smūgis žurnalistams Libane buvo tikslingas

Į prieš dvi savaites Libano pietuose nužudytą naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistą ir kitus per tą patį incidentą sužeistus asmenis buvo taikytasi sąmoningai, teigiama sekmadienį paskelbtame nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) tyrime.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Spalio 13 dieną per smūgius viename kaime Libano pietuose žuvo vaizdo žurnalistas Issamas Abdallah (Isamas Abdala) ir buvo sužeisti dar šeši. Tarp jų – du naujienų agentūros AFP žurnalistus, vienas iš jų sužeistas sunkiai.

„Pirminės tyrimo išvados rodo, kad žurnalistai nebuvo šalutinės šaudymo aukos, – sakė RSF. – Buvo taikytasi į vieną iš jų automobilių su užrašu „spauda“, taip pat buvo aišku, kad šalia stovėjusi grupė buvo žurnalistai.“

Žurnalistai mano, kad į juos pataikyta iš Izraelio pusės.

Pirminėse RSF išvadose Izraelio pajėgos aiškiai nekaltinamos, tačiau teigiama, kad, remiantis balistine analize, šūviai buvo paleisti iš rytų, tai yra iš Izraelio sienos krypties.

RSF tyrimo metu nustatyta, kad du smūgiai, kuriuos skyrė 37–38 sekundės, pataikė į vietą, kurioje daugiau nei valandą buvo septynių žurnalistų grupė.

Per pirmąjį smūgį žuvo I. Abdallah, o po antrojo, galingesnio, užsidegė televizijos „al Jazeera“ naudojamas automobilis ir buvo sužeisti keli žurnalistai.

„Du smūgiai į tą pačią vietą per tokį trumpą laiką (šiek tiek daugiau nei 30 sekundžių) ir iš tos pačios pusės aiškiai rodo, kad buvo taikytasi tikslingai, – teigiama tyrime. – Mažai tikėtina, kad žurnalistai buvo supainioti su kovotojais, juolab kad jie nesislėpė: tam, kad turėtų aiškų matymo lauką, jie daugiau nei valandą buvo atviroje vietoje, ant kalvos viršūnės.“

Ant žurnalistų neperšaunamų liemenių ir netoliese stovėjusio automobilio buvo užrašas „spauda“.

Anot dviejų žurnalistų, su kuriais kalbėjosi organizacija, likus kelioms sekundėms iki smūgių virš įvykio vietos praskrido Izraelio sraigtasparnis.

RSF teigė tęsianti tyrimą.

Libano valdžia apkaltino Izraelį prisidėjus prie šių smūgių.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad tiria aukų pareikalavusio smūgio aplinkybes.

AFP atlieka savo tyrimą dėl smūgio ir pareikalavo, kad Izraelis ir Libanas išsamiai jį išnagrinėtų.

„Reuters“ taip pat paragino Izraelį skubiai atlikti išsamų tyrimą.

Izraelio ir Libano pasienį drebina smurtas nuo tada, kai palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ per spalio 7 dienos išpuolį prieš Izraelį nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Tai paskatino atsakomąjį Gazos Ruožo bombardavimą, per kurį žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, praneša „Hamas“ vadovaujamo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius