-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RSF: šįmet pasaulyje buvo nužudyti pusšimtis žurnalistų

Šiais metais vykdydami savo profesinę pareigą žuvo pusšimtis žurnalistų, antradienį pranešė už žiniasklaidos laisvę kovojanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF).
Organizacija išskyrė žurnalistų nužudymus Meksikoje, Indijoje ir Pakistane
Daugiausiai žurnalistų – aštuoni – šiais metais žuvo Meksikoje.     / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dauguma jų žuvo šalyse, kuriose nevyksta kariniai konfliktai.

Duomenys rodo, kad padaugėjo žurnalistų, užsiėmusių organizuoto nusikalstamumo, korupcijos ir aplinkosaugos problemų tyrimais, nužudymų, nurodė RSF.

Organizacija išskyrė žurnalistų nužudymus Meksikoje, Indijoje ir Pakistane.

Iš šįmet žuvusių žurnalistų 48 proc. buvo tikslingai nužudyti dėl savo profesinės veiklos, nurodė RSF savo metinėje ataskaitoje.

2019 metais šis rodiklis siekė 63 procentus.

„Kelis pastaruosius metus „Žurnalistai be sienų“ pastebi, kad tiriamosios žurnalistikos atstovai iš tiesų yra atsidūrę valstybių ar kartelių taikiklyje“, – sakė RSF atstovė Pauline Ades-Mevel.

Daugiausiai žurnalistų – aštuoni – šiais metais žuvo Meksikoje.

„Narkotikų prekeivių ir politikų ryšiai išliko. Žurnalistai, išdrįstantys nušviesti šiuos ryšius ar susijusius klausimus, toliau tampa žiaurių žmogžudysčių taikiniais“, – rašoma RSF ataskaitoje.

Nė vienas iš Meksikoje įvykdytų nužudymų kaltininkų dar nesulaukė bausmės, priduria organizacija, nuo 1995-ųjų renkanti ir kasmet pateikianti duomenis apie smurtą prieš žurnalistus visame pasaulyje.

Karo krečiamame Afganistane žuvo penki žurnalistai, nurodė RSF ir pažymėjo, kad pastaraisiais mėnesiais, nepaisant vykstančių taikos derybų tarp vyriausybės ir Talibano, padaugėjo tikslinių atakų prieš žiniasklaidos atstovus.

RSF taip pat atkreipė dėmesį į Irano opozicijos veikėjo Ruhollah Zamo atvejį. Disidentui, administravusiam populiarų „Telegram“ kanalą, kuriame jis telkė režimo oponentus, gruodžio 12 dieną buvo įvykdyta mirties bausmė.

Jam įvykdyta egzekucija „patvirtina Irano, kaip šalies, kuri per pastarąjį pusšimtį metų oficialiai nuteisė myriop daugiausiai žurnalistų, reputaciją“, nurodė RSF.

COVID-19 pranešėjai

P Ades-Mevel sakė, kad RSF taip pat pastebėjo „augančią“ smurto prieš protestus nušviečiančius žurnalistus tendenciją, ypač išryškėjusią Jungtinėse Valstijose po George'o Floydo nužudymo gegužę, išprovokavusio didžiausią pastarųjų dešimtmečių antirasistinių protestų bangą, taip pat per protestus Prancūzijoje prieš kontroversišką naują saugumo įstatymą.

Bendras šįmet nužudytų žurnalistų skaičius yra mažesnis, palyginti su praėjusiais metais, kai žuvo 53 reporteriai. Tačiau šiais metais dėl COVID-19 pandemijos mažiau žurnalistų dirbo lauko sąlygomis, nurodė RSF.

Pirmoje šį mėnesį paskelbtos ataskaitos dalyje RSF pažymėjo, kad jai susirūpinimą kelia faktas, jog vyriausybių įvestos kovos su pandemija priemonės paskatino „reikšmingą spaudos laivės pažeidimų pagausėjimą“.

Organizacija suskaičiavo 387 įkalintus žurnalistus – anot jos, tai „išskirtinai didelis skaičius“.

Keturiolika iš jų buvo suimti dėl savo darbo nušviečiant koronaviruso krizę, nurodė RSF.

Kinų žurnalistė Zhang Zhan, rengusi reportažus iš Uhano prasidedant COVID-19 protrūkiui, pirmadienį buvo nuteista kalėti ketverius metus dėl „ginčų provokavimo ir neramumų kurstymo“.

Kinijos valdžia, siekdama nutildyti kritiką dėl jos atsako į protrūkį, lig šiol nubaudė aštuonis tokius COVID-19 pranešėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius