Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruandoje prasidėjo prezidento rinkimai, kuriuos veikiausiai laimės dabartinis lyderis Kagame

Ruandoje pirmadienį vyksta prezidento rinkimai. Juos tvirta persvara tikisi laimėti dabartinis šalies vadovas Paulis Kagame.
Paulis Kagame
Paulis Kagame / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Ruanda

Tuo tarpu jo varžovai pareiškė, kad antrieji prezidento rinkimai po 1994 metais vykusio genocido tebus farsas.

52 metų P.Kagame, kuris siekia būti perrinktas dar vienai septynerių metų kadencijai, stiprių varžovų neturi. 2003 metais vykusiuose prezidento rinkimuose jis iškovojo triuškinamą pergalę.

P.Kagame šalininkai priskiria buvusiam sukilėlių lyderiui nuopelnus dėl genocido nutraukimo, padėties stabilizavimo ir ekonomikos augimo, tačiau kritikai kaltina demokratijos silpninimu ir susidorojimu su oponentais.

Šiemet prezidento rinkimuose turi teisę balsuoti apie 5,2 mln. Ruandos gyventojų. Balsavimas prasidėjo 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku ir vyks iki 15 val. (16 val. Lietuvos laiku). Balsai bus pradėti skaičiuoti uždarius rinkimų apylinkes.

P.Kagame tapo šios centrinės Afrikos šalies faktiniu lyderiu, kai jo vadovaujami sukilėliai po genocido, nusinešusio 800 tūkst. žmonių gyvybių, sutriuškino hutų ekstremistus. Vėliau sukilėliai susibūrė į Ruandos patriotinį frontą (RPF), kurio dauguma narių yra etniniai tutsiai.

Per šiuos rinkimus P.Kagame susigrums su trimis kandidatais, kurie visi jį rėmė 2003 metais.

Trys naujos partijos, iš kurių dvi nėra oficialiai registruotos ir kurioms visoms neleista kelti savų kandidatų, pareiškė, kad šie rinkimai bus apgaulė, o P.Kagame varžovai iš tiesų yra jo statytiniai.

Tačiau kandidatai į prezidentus neigė šiuose kaltinimus ir tvirtino, kad jų programos panašios į RPF tik todėl, kad genocidą patyrusiai Ruandai reikia politinio tęstinumo, o ne partijų rietenų.

Vienybę ir augimą žadantis užtikrinti P.Kagame mobilizavo šimtus tūkstančius aistringų šalininkų. Jie dalyvauja į JAV rinkimų kampanijų renginius panašiuose susitikimuose, pasipuošę RPF spalvomis, o šių mitingų vaizdai transliuojami internetu.

P.Kagame Vyriausybė, gaunanti dosnią finansinę paramą iš tarptautinės bendruomenės, pertvarkė mažai gamtinių išteklių turinčią šalies ekonomiką, sutelkė dėmesį į paslaugas ir naujas technologijas, taip pat žemės ūkio modernizavimą.

Tačiau kritikai sako, kad ši pažanga tėra represijas vykdančio ir perdėm autoritarinio režimo fasadas.

Oficialiai skelbiama, kad prezidento rinkimų kampanija Ruandoje vyko be didesnių incidentų, nors šalyje tvyro didelė politinė įtampa.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ per pastaruosius šešis mėnesius pastebėjo „nerimą keliančių bauginimo, persekiojimo ir kitokios prievartos atvejų – nuo nužudymų iki areštų ir varžančių administracinių priemonių – nukreiptų prieš opozicijos partijas, žurnalistus, pilietinės visuomenės narius ir kitus kritikus“.

Taip pat pastebimi aštrėjantys vidiniai nesutarimai P.Kagame vadovaujamame RPF, tačiau prezidentas teigia, kad vyksta visiškai normalus politinis procesas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius