-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugpjūčio pučas: antroji diena

Rugpjūčio 20-ąją, antrąją pučo dieną, perpiet, perversmininkų komitetas paskelbė apie tądien Maskvoje nuo 23 val. iki 5 val. ryto įvedamą komendanto valandą. Šis pranešimas buvo suprastas kaip ženklas, kad Baltųjų rūmų puolimas yra neišvengiamas.
Žmonės žygiuoja link Rusijos Baltųjų rūmų ir neša plakatą su užrašu „Ne fašizmui! Taip Jelcinui! Visi į streiką!“ (1991 m. rugpjūčio 19 d.).
Žmonės žygiuoja link Rusijos Baltųjų rūmų ir neša plakatą su užrašu „Ne fašizmui! Taip Jelcinui! Visi į streiką!“ (1991 m. rugpjūčio 19 d.). / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prie šalies vyriausybės pastato susibūrusi minia ėmė ruoštis agresijos atlaikymui. Aplink rūmus buvo statomos barikados. Kai kurie žmonės buvo ginkluoti, tačiau didžioji dalis savanorių jokių ginklų neturėjo. Keli tankai, kuriems vadovavo majoras Evdokimovas, prisiekęs savo ištikimybę Rusijos Sovietinei Federacinei Socialistinei Respublikai, nuo Baltųjų rūmų buvo patraukti išvakarėse.

Laikinai Baltūjų rūmų gynybos būstinei vadovavo generolas Konstantinas Kobetsas. Jam į pagalbą, ginti vyriausybės pastato, atėjo keletas generolų ir vyresniųjų pareigūnų, kurių kai kurie jau buvo išėję į pensiją.

Popiet KGB vadas Vladimiras Kriučkovas kartu su SSRS gynybos ministru Dmitrijumi Jazovu ir vidaus reikalų ministru Borisu Pugo galiausiai nusprendė pulti Baltuosius rūmus. Šiam sprendimui pritarė ir kiti GKČP nariai. KGB generolas, V.Kriučkovo pavaduotojas Genadijus Agejevas ir armijos generolas, D.Jazovo pavaduotojas Vladislavas Ačalovas suplanavo operaciją „Griaustinis“. Operaciją turėjo  įgyvendinti „Alfa“ grupė ir „Vympel“ dalinys kartu su desantininkų, Maskvos OMON, Dzeržinskio motorizuotųjų šaulių divizijos, trijų tankų ir sraigtasparnių eskadrono pagalba.

„Alfa“ grupės vadas generolas Viktoras Karpuchinas ir kiti vyresnieji „Alfa“ grupės pareigūnai, kartu generolu Aleksandru Lebedevu prasiskynė sau kelią per Baltuosius rūmus apsupusią minią ir įvertino galimybę įvykdyti suplanuotą operaciją. Tai padarę V.Karpuchinas ir „Vympel“ dalinio vadas pulkininkas Beskovas pabandė įtikinti G.Agejevą, kad suplanuota operacija žlugs ir tik bus pralietas kraujas.

Sulaukęs palaikymo, A.Lebedevas sugrįžo į Baltuosius rūmus ir slapta informavo čia įsikūrusią laikiną gynybos būstinę, kad puolimas prasidės 2 val. ryto.

VIDEO: The 1991 Soviet Union Revolution
 

VIDEO: AUGUST 19,1991.MOSCOW,USSR AND SMORCZEWSKI-POTOCKI,PART-1

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius