Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugpjūtį Goro provincijoje bus nuleista beveik devynerius metus plevėsavusi Lietuvos vėliava

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius teigia, kad oficiali Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) uždarymo ir stovyklos Čagčarane perdavimo vietos pajėgoms ceremonija įvyks rugpjūčio pabaigoje.
Karys pro žiūronus stebi Čagčaraną (archyvo nuotr.)
Karys pro žiūronus stebi Čagčaraną (archyvo nuotr.) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Tai yra apytikriai paskutinė rugpjūčio savaitė. Ta ceremonija dar bus su kariais, kariai dalyvaus. Yra tikimasi, kad Lietuvos politinė vadovybė taip pat dalyvaus. Kokiu lygiu, dar nežinome. Mes manome, kad tai būtų gražu, kadangi tai yra įvykdyta ne tik kariuomenės, bet ir valstybinė užduotis“, – BNS sakė Afganistane su vizitu viešintis A.Pocius.

„Vėliau, praėjus maždaug savaitei po oficialios ceremonijos, kai afganiečiams bus perduota visa atsakomybė, likę kariai su likusia minimalaus inventoriaus dalimi išvyks. Iki rugsėjo 1 dienos mes praktiškai turime būti išvykę“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Gore tarnauja apie pusantro šimto Lietuvos karių.

Tačiau A.Pocius pažymėjo, kad pasitraukimas iš Goro nereiškia pasitraukimo iš Afganistano, o Lietuvos valdžia yra suteikusi mandatą kariams tarptautinėje operacijoje Afganistane dalyvauti iki 2014 metų pabaigos.

Be PAG kontingento dar maždaug apie šimtas Lietuvos karių yra pasiskirstę kituose Afganistano regionuose . Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“ ir Oro pajėgų mokymo grupė yra dislokuoti pietinėje Kandaharo provincijoje. Sostinėje Kabule sutelktas logistinis Lietuvos karių branduolys – Nacionalinės paramos elementas ir Pajėgų išvedimo koordinavimo grupė.

Generolas neatmetė galimybės, jog išvedus karius iš Goro ir tarptautiniams partneriams deklaravus poreikį, Lietuvą į Afganistaną galėtų nusiųsti papildomą kiekį karinių instruktorių, kurie padėtų rengti vietos pajėgas.

„Yra laukiami Jungtinų Amerikos Valstijų politinės vadovybės sprendimai, kokį kiekį jie ruošiasi Afganistane palikti 2014 metais. Nuo to, aišku, priklausys ir tolimesnis pajėgumų generavimas. Mes savo pajėgumus esame aiškiai įvardiję, o dėl kitų – išvyks PAG žiūrėsime, ką mes duosime. Bet kalba jau eis apie mokymo, instruktorių grupes, kurios mokys afganiečius“, – svarstė A.Pocius.

„Didelio vieneto – šimtais – to tikrai nebus, bet gali būti 10-20, žiūrėsime. Tai irgi yra susiję su pinigais. Mūsų biudžetas yra žinomas. Vieša paslaptis – 0,77 proc. nuo Bendrojo vidaus produkto“, – teigė kariuomenės vadas.

Jis paminėjo ir tai, kad pasitraukus iš Goro, dalis Lietuvos karių, šiuo metu tarnaujančių Vakarų vadavietėje Herate, gali būti perkelti į Šiaurės regiono vadavietę Mazari Šarifo mieste. A.Pociaus teigimu, tai galėtų įvykti maždaug nuo 2014 metų.

„Herate užbaigs kai kurie ir kita rotacija bus jau Mazari Šarife“, – pasakojo A.Pocius.

Lietuva Goro PAG vadovauja nuo 2005 metų. Šiuo metu ten tarnauja paskutinė – septynioliktoji – karių pamaina (PAG – 17).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius