-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos karaliaus laidotuvėse – tūkstančiai žmonių

Dešimtys tūkstančių rumunų drauge su Europos karališkaisiais asmenimis šeštadienį dalyvauja valstybinėse buvusio Rumunijos karaliaus Mihai I laidotuvėse. Buvęs monarchas, du laikotarpius valdęs Rumuniją ir 1947 metais komunistų priverstas atsisakyti sosto, mirė gruodžio 5 dieną Šveicarijoje, būdamas 96 metų.
Mihai I laidotuvės
Mihai I laidotuvės / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Prieš laidotuves surengtose pamaldose karališkuosiuose rūmuose, kur velionis buvo pašarvotas dvi dienas, dalyvavo britų princas Charlesas, Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia, buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas ir karalienė Sofia.

Švedijos karalius atidavė pagarbą, kai velionio karstas buvo keliamas ant pakylos.

Tarp kitų laidotuvėse dalyvaujančių karališkųjų asmenų yra Jordanijos karaliaus Abdullah II motina princesė Muna al Hussein, Liuksemburgo didysis kunigaikštis Henri, Belgijos princesė Astrid ir princas Lorenzas. Prie jų prisidėjo Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas.

Giesmėms vadovavo Rumunijos Ortodoksų Bažnyčios galva patriarchas Danielis.

Mažoje katedroje, kur Mihai I 1940 metų rugsėjo 6 dieną buvo antrą kartą karūnuotas, vyskupai skleidė smilkalų dūmus. Pirmą kartą Mihai I – karalienės Victorios proprovaikaitis – karaliumi tapo būdamas vos penkerių metų amžiaus, jo tėvui Karoliui II pabėgus su meiluže ir atsisakius sosto.

Prieš tai, kai Mihai I karstas buvo išneštas iš karališkųjų rūmų, rumunai tylomis, daugelis – su ašaromis akyse, susirinko Revoliucijos aikštėje . Visoje šalyje aidėjo bažnyčių varpai. Karstą išnešant iš rūmų ir keliant jį ant pakylos giedojo dvasiškių choras.

Katedros link karstas buvo nuvežtas kariškių visureigiu, jį lydėjo garbės sargyba, paskui ėjo penkios velionio dukterys ir vaikaitis Nicholas Medforthas-Millsas, iš kurio buvo atimtas princo titulas, nes jis esą turi nesantuokinį vaiką. Minia šaukė „Karalius Mihai!“.

60 metų Georgeta Anastasiu sakė, kad velionį karalių „komunistai demonizavo, bet galiausiai mes sužinojome tiesą apie jį“. Karalių ji pavadino „paskutiniu moraliniu pavyzdžiu rumunams“.

Karaliaus palaikai traukiniu bus nuvežti į Rumunijos centriniame regione esantį Kurtia de Ardžešo miestą, kur jis bus palaidotas šalia pernai mirusios žmonos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius