Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos parlamento žemieji rūmai patvirtino kontroversiškas teisėtvarkos reformas

Rumunijos parlamento žemieji rūmai trečiadienį patvirtino dvi prieštaringai vertinamas teisėtvarkos reformas, pastarosiomis savaitėmis provokavusias masinius protestus.
Rumunijos vėliava
Rumunijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rumunija

Opozicija tvirtina, kad šios reformos kelia grėsmę teismų nepriklausomumui ir gali pakenkti kovai su korupcija.

Kelis sekmadienius iš eilės tūkstančiai rumunų dalyvavo protesto akcijose, reikalaudami nepriimti šių teisės aktų, numatančių pertvarkyti teismų sistemą ir sumažinti kovos su korupcija valdybos galias.

Numatytų reformų kritikai, tarp jų Vašingtonas ir Briuselis, sako, kad šios permainos pakenks kovai su kyšininkavimu, dėl kurio Rumunija nuolat buvo pliekiama Europos Sąjungos.

Žemuosiuose parlamento rūmuose, kur daugumą turi valdančioji Socialdemokratų partija (PSD), už numatytas reformas balsavo 177 įstatymų leidėjai, prieš pasisakė 79 deputatai.

Dėl šių teisės aktų dar turės balsuoti Senatas.

„Jūsų tikslas yra padaryti teisingumą pavaldų jums patiems“, – sakė opozicijai priklausantis parlamentaras Lucianas Stanciu-Visiteu, turėdamas galvoje socialdemokratus.

„Tai valstybės partijos diktatūros pradžia“, – pridūrė jis.

Socialdemokratai sugrįžo į valdžią po triuškinamos pergalės pernai gruodį vykusiuose rinkimuose, bet nuo to laiko partiją persekioja nesėkmės.

Vasarį socialdemokratams teko atsisakyti planų pakeisti kovos su korupcija įstatymus, nes jie išprovokavo šalyje didžiausius protestus nuo 1989 metų, kai buvo nuverstas ir galiausiai sušaudytas komunistinis diktatorius Nicolae Ceausescu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius