Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /19:36

Rumunijos prezidentas naujuoju premjeru paskyrė liberalą

Rumunijos prezidentas antradienį paskyrė Nacionalinės liberalų partijos (PNL) vadovą Ludovicą Orbaną, ankstesnei kairiojo sparno vyriausybei pralaimėjus balsavimą dėl pasitikėjimo.
Klausas Iohannisas
Klausas Iohannisas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

56-erių L. Orbanas, buvęs transporto ministras, dabar turės gauti susiskaldžiusio parlamento palaikymą, Europos Sąjungos šaliai bandant įveikti kelis mėnesius tvyrantį politinį nestabilumą.

Prezidentas Klausas Iohannisas L.Orbaną premjeru paskyrė po dviejų konsultacijų su parlamento frakcijomis raundų. Naujasis vyriausybės vadovas Rumunijos politikoje sukasi jau du pastaruosius dešimtmečius.

L.Orbanas, stovėdamas šalia prezidento, pažadėjo „gerbti įstatymų viršenybę ir teismų nepriklausomybę“.

„Skirsiu visą savo patirtį ir energiją darbui viešojo intereso labui“, – pareiškė naujasis ministras pirmininkas.

Kad premjero postas bus patikėtas PNL vadovui, buvo tikėtasi, jo partijai sėkmingai inicijavus balsavimą dėl nepasitikėjimo socialdemokratės Vioricos Dancila vadovauta vyriausybe.

Praėjusią savaitę rumunų įstatymų leidėjai nedidele persvara pritarė pasiūlymui išreikšti nepasitikėjimą jos vyriausybe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viorica Dancila
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viorica Dancila

L.Orbanas, kurio tėvas yra kilęs iš Rumunijos vengrų mažumos, turi per 10 dienų suformuoti savo kabinetą ir paprašyti parlamento pritarimo, bet pasisekimas dar negarantuotas, nes PNL turi tik 95 mandatus 465 vietų parlamente.

„Tikiuosi, jog politinių sprendimų priėmėjai supranta, kad esame politinėje krizėje ir turime greitai sugalvoti sprendimą“, – pareiškė K. Iohannisas.

Liberalai tikisi sulaukti kitų penkių partijų, kurios parėmė jų inicijuotą balsavimą dėl nepasitikėjimo V.Dancila kabinetu, palaikymo jų vyriausybei.

Tačiau viena iš jų, centro dešiniųjų Rumunijos gelbėjimo sąjunga (USR), šiemet padidinusi savo populiarumą, jau ragina šaukti pirmalaikius rinkimus. USR teigimu, vyriausybė su apribotais įgaliojimais neturės pakankamai galios imtis esminių reformų.

Tuo metu 201 mandatą parlamente turinti PSD sakė nepalaikysianti naujos vyriausybės.

„Nebalsuosime už Iohanniso vyriausybę“, – antradienį pareiškė PSD vadovė V.Dancila. Pasak jos, socialdemokratų įstatymų leidėjai nedalyvaus plenarinėje sesijoje, per kurią naujoji vyriausybė prašys balsavimo.

K.Iohannisas yra sakęs, kad neprieštarauja pirmalaikių rinkimų idėjai, bet pabrėžė, kad, remiantis Rumunijos konstitucija, toks scenarijus yra menkai įmanomas.

Kiti parlamento rinkimai turi vykti kitų metų pabaigoje.

Vienas iš pagrindinių kitos vyriausybės iššūkių bus kitų metų biudžeto parengimas, kurį komplikuos pastaraisiais mėnesiais smarkiai išaugus viešosioms išlaidoms, Socialdemokratų partijai bandant likti valdžioje.

Politiniai pokyčiai šalyje vyksta likus mėnesiui iki prezidento rinkimų pirmojo turo. Balsavimas vyks lapkričio 10 dieną.

Dabartinis Rumunijos vadovas K.Iohannisas, kurį palaiko PNL, sieks antros kadencijos. Jis laikomas aiškiu favoritu. Be to, jo pozicijos dar labiau sustiprėjo, dabar jau buvusiai premjerei V.Dancila, kuri irgi dalyvaus rinkimuose, praradus postą ir įtraukus savo partiją į krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius