Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai dalyvauja Josifo Stalino represijų aukų pavardžių skaityme

Šimtai maskviečių antradienį surinko į Josifo Stalino politinių represijų aukų minėjimą, kurio metu buvo skaitomos Rusijos sostinėje žuvusių žmonių pavardės.
Josifas Stalinas
Josifas Stalinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamasis Pavardžių sugrąžinimas, kurį organizuoja žmogaus teisių gynimo grupė „Memorial“, kasmet į emocingą ceremoniją Maskvos centre sutraukia minias žmonių. Minėjimo dalyviai paeiliui nesustodami skaito žuvusiųjų sąrašą, o visas skaitymas užtrunka nuo 10 val. ryto iki 22 val. vakaro.

„Mano senelė buvo nušauta 1937 metais Maskvoje. Mano senelis buvo nušautas 1938 metais provincijoje. Manau, kad tokiuose renginiuose dalyvauti yra tiesiog būtina“, – sakė 28-erių Dina Terleckaja.

Ji buvo viena būryje susirinkusių, laukusių eilėje, kad galėtų perskaityti ištrauką iš aukų pavardžių sąrašo, kuriame taip pat nurodytas sušaudytųjų amžius, profesija ir mirties data.

Minėjimas kasmet vyksta Maskvos Liubiankos aikštėje, šalia Federalinio saugumo biuro (FSB), buvusio KGB, pastato, kurio rūsiuose buvo sušaudyta daugybė žmonių.

Sovietmečiu šioje aikštėje stovėjo paminklas Feliksui Dzeržinskiui – slaptosios policijos vadovui ir KGB įkūrėjui, kurį 1991 metais nuvertė protestuotojų minia. Šio paminklo nuvertimas dažnai yra laikomas sovietinės eros pabaigos simboliu.

Dabar šioje vietoje stovi paminklas represijų aukoms.

Stalino valdžios metais milijonai žmonių buvo kalinami kalėjimuose, šimtai tūkstančių buvo sušaudyti už pasipriešinimą tuometiniam režimui. Tačiau kai kurie Rusijos gyventojai iki šiol garbina J.Staliną kaip karo didvyrį.

Vien Maskvoje nuo 1937 iki 1938 metų, per žiauriausio J.Stalino teroro, istorikų akimis, metus, buvo sušaudyta maždaug 30 tūkst. žmonių.

„Deja, nė vienas politikas ar pareigūnas neatėjo pagerbti aukų“, – sakė organizacijai „Memorial“ priklausantis istorikas Janas Račinskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius