Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 21 /12:42

Rusas nepraslydo: Interpolo vadovu išrinktas Pietų Korėjos atstovas

Tarptautinės policijos organizacijos vadovu trečiadienį išrinktas Pietų Korėjos atstovas  Kim Jong-yangas, varžęsis su rusu Aleksandru Prokopčiuku, BNS pranešė vidaus reikalų ministro atstovas Karolis Vaitkevičius.
Kim Jong-yangas
Kim Jong-yangas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rusija Interpolas

Pasak jo, Kim Jong-yangas surinko 101 balsą Dubajuje vykusiuose rinkimuose, o A.Prokopčiukas – 61 balsą.

A.Prokopčiukas, nuo 2016 metų dirbęs šios tarptautinės policijos organizacijos viceprezidento poste, buvo laikomas pagrindiniu kandidatu tapti naujuoju Interpolo vadovu.

Tačiau Rusijos, kuri kaltinama piktnaudžiaujanti Interpolo išduodamais raudonaisiais arešto orderiais, kandidato paskyrimui nepritarė daugelis Vakarų šalių, tarp jų ir Lietuva.

„Twitter“ nuotr./Aleksandras Prokopčiukas
„Twitter“ nuotr./Aleksandras Prokopčiukas

„Mes kaip šalis jau esame patyrę, kaip Rusija gali naudoti Interpolo procedūras politiniams tikslams siekti“, – BNS telefonu iš Dubajaus trečiadienį sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Buvome gavę informacijos, kad Rusija ketina kreiptis į Interpolą dėl mūsų pareigūnų ir teisėjų, kurie tyrė Sausio 13-osios bylą“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, pats A.Prokopčiukas prašė neatsižvelgti į jo tautybę, o vertinti jį kaip profesionalą, norintį, kad pasaulyje būtų efektyviai kovojama su nusikalstamumu.

Vis dėlto E.Misiūnas pabrėžė, kad Lietuva palaikė Pietų Korėjos atstovą ir „mes labai džiaugiamės rinkimų rezultatais“.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Eimutis Misiūnas
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Eimutis Misiūnas

„Jaudulio buvo ir pačioje salėje. Bet pirmo balsavimo rezultatas iš karto parodė geras tendencijas“, – tvirtino vidaus reikalų ministras.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei po jo arešto Kinijoje spalio 7 dieną atsistatydino.

Tuomet organizacijos prezidento pareigas laikinai pradėjo eiti Kim Jong-yangas. Po rinkimų galutinai aišku, kad jis Interpolui vadovaus iki 2020 metų.

Lietuva ir kitos tarptautinei policijos organizacijai Interpolui priklausančios šalys trečiadienį bandė blokuoti Rusijos atstovo Aleksandro Prokopčuko išrinkimą jos vadovu.

Seimas rinkimų išvakarėse pareiškė, kad šalis turėtų svarstyti galimybę pasitraukti iš Interpolo, jeigu A.Prokopčukas bus išrinktas. Lietuvos politikai ir pareigūnai teigia, kad Rusija sistemingai piktnaudžiauja Interpolo tarptautinės asmenų paieškos sistema ir naudojasi ja kaip politinio spaudimo įrankiu.

Interpolo prezidentą Generalinė asamblėja renka kas ketveri metai. Asamblėja susirenka kasmet, jai pirmininkauja organizacijos vadovas.

Lietuva ir kitos tarptautinei policijos organizacijai Interpolui priklausančios šalys anksčiau teigė blokuosiančios A.Prokopčiuko išrinkimą jos vadovu.

A.Prokopčiukas liks Interpolo viceprezidentu

A.Prokopčiukas liks Interpolo viceprezidentu, Rusijos naujienų agentūroms trečiadienį sakė Rusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė Irina Volk.

„Kaip ir anksčiau, jo darbas bus stiprinti Interpolo pozicijas tarptautinėje policijos bendruomenėje ir didinti organizacijos darbo efektyvumą“, – teigė ji.

Rusijos Valstybės Dūma pareiškė, kad šalis toliau bendradarbiaus su Interpolu, nors jo vadovu nebuvo išrinktas rusas A.Prokopčiukas.

„Apmaudu, bet nemirtina. Toliau bendradarbiausime su Interpolu. Tai itin svarbi organizacija“, – trečiadienį žurnalistams sakė žemųjų parlamento rūmų Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

„Scanpix“ nuotr./Leonidas Sluckis
„Scanpix“ nuotr./Leonidas Sluckis

Pasak jo, Pietų Korėjos kandidatas Kim Jong-yangas buvo išrinktas „nepaisant visų lūkesčių, rotacijos principų ir proceso logikos“.

Interpole galioja sava balsavimo tvarka atsižvelgiant į žemynų pozicijas, pažymėjo L.Sluckis.

„Pagal prognozes laimėti turėjo Europos atstovas, tai yra, Aleksandras Prokopčiukas, tačiau buvo išrinktas Azijos atstovas“, – sakė jis.

„Neatmetu galimybės, kad Rusijos oponentai, kurie nesidrovėjo atvirai raginti balsuoti prieš kandidatą iš Rusijos Federacijos, padarė savo poveikį šiai balsavimo mechanikai“, – pareiškė Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas.

Tuo metu Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas Pietų Korėjos kandidato išrinkimą pavadino savo šalies pergale.

„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas
„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas

Socialiniame tinkle „Twitter“ A.Avakovas trečiadienį iš salės, kurioje vyko balsavimas, parašė: „Rusijos kandidatas atmestas. Šis mūšis laimėtas!“

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas savo ruožtu pareiškė, kad „labai didžiuojasi“, jog Interpolo vadovu išrinktas jo tautietis. Tviteryje jis parašė, kad Kim Jong-yangas yra pirmasis pietų korėjietis, išrinktas į šį postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius