Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 10 /21:50

Rusija apkaltino Ukrainą mėginimu įsiveržti į Krymą, V.Putinas žada atsaką

Rusijos saugumo tarnyba (FST) trečiadienį pareiškė, kad jos pajėgos sutrukdžiusios Ukrainos karinei žvalgybai surengti „teroro aktą“ Kryme ir atmušusios Kijevo pajėgų puolimą. Ukraina neigia tokius Rusijos kaltinimus, rašo „Reuters“.
Krymas
Krymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 m. Už tai Maskvai iki šiol galioja paskelbtos Vakarų sankcijos.

Ukraina: neketiname Krymo atsiimti jėga

FST pranešime nurodoma, kad per ginkluotą susirėmimą žuvo vienas FST pareigūnų; tai įvyko naktį iš rugpjūčio 6 į 7-ąją, sulaikant „teroristus“; per kitą susirėmimą, rugpjūčio 8 dieną, su „diversantų teroristų“ grupėmis, kurias pasiuntė Ukrainos gynybos ministerija, žuvo vienas rusų karys.

Ukrainos saugumo agentūros vadovas Jurijus Tanditas neigė šiuos kaltinimus; jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad Kijevas neketina atsiimti šios teritorijos „jėga“.

„Ukraina negrobia ir nesusigrąžina savo teritorijų, ir nedarys to“, – pabrėžė jis.

„Kryme gyvena Ukrainos piliečiai, tad mes negalime ir neturime teisės ką nors skaudinti ir tuo labiau ką nors užpulti“, – pridūrė J.Tanditas.

Šie kaltinimai dar labiau didina Rusijos ir Ukrainos priešpriešą, kurią sukėlė Maskva, 2014 metų kovą aneksuodama Krymo pusiasalį, kai iš Ukrainos pabėgo prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo Europoje organizacija (ESBO), stebinti sieną tarp žemyninės Ukrainos dalies ir Krymo pusiasalio, apie ši incidentą nieko nepranešė.

Tačiau, pasak jos, šią savaitę automobilių eismas prie tos ribos buvo sustabdytas ir pasienio sargybai buvo paskelbtas „padidintos parengties“ režimas.

V.Putinas Ukrainą kaltina terorizmu ir grasina

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas viešai sureagavo į FSB kaltinimus Ukrainai.

Rusijos vadovas pareiškė, kad tokie veiksmai yra „kvaili“, „nusikalstami“ ir yra „pavojingas žaidimas“, o pati Ukraina juda „teroro praktikos“ link.

V.Putinas pabrėžė: „Mes, žinoma, pro tokius dalykus pro šalį nepraeisime“.

„Ir, žinoma, tokiomis sąlygomis susitikti Normandijos formatu, tuo labiau Kinijoje, beprasmiška“, – pažymėjo jis.

Neseniai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Kijevas siūlęs Kinijoje „Didžiojo dvidešimtuko“ (G-20) forumo užkulisiuose surengti vadinamojo Normandijos ketverto susitikimą. S.Lavrovas tada atsakęs, jeigu visi sutiks, Rusija pasirengusi dalyvauti. G-20 susitikimas vyks Hangdžou mieste rugsėjo 4-5 dienomis.

„Sprendžiant iš visko, tie žmonės, kurie užgrobė valdžią Kijeve ir toliau ją laiko, užuot ieškoję kompromisų, užuot ieškoję taikaus sureguliavimo būdo, jie perėjo prie teroro praktikos“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

V.Putinas kaltina Ukrainos vadovus, esą jie veikia taip, „kad kuo ilgiau išsilaikytų valdžioje ir sudarytų sąlygas savo piliečių apiplėšinėjimui“.

Rusijos prezidentas sakė, kad norėtų šia tema kreiptis į Rusijos „partnerius Amerikoje, Europoje“. Priminęs, kad per konfliktą Kryme žuvo du rusų kariškiai, V.Putinas pabrėžė: „Mes, žinoma, pro tokius dalykus pro šalį nepraeisime“.

P.Porošenka: tai fantazijos ir pretekstas dar labiau grasinti

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį išplatintame pareiškime teigia, kad Rusijos kaltinimai Ukrainai terorizmu okupuotame Kryme yra tokie pat absurdiški ir ciniški, kaip ir pareiškimai apie Rusijos karių nebuvimą Donbase.

„Šios fantazijos yra tik pretekstas dar vienai karinių grasinimų Ukrainai porcijai“, – teigia Ukrainos vadovas.

P.Porošenka sako, kad Ukraina griežtai smerkia visų formų terorizmą, o Rusija jau ilgai dosniai remia ir finansuoja teroristus Ukrainoje.

Rusijos kaltinimai

Kaip praneša naujienų agentūra „Interfax“, Rusijos specialiosios tarnybos, remiamos kitų jėgos struktūrų dalinių sutrukdė diversinei teroristinei grupei įsiveržti į Krymą iš Ukrainos teritorijos.

Rusijos FST pranešime nurodoma, kad atliekant operatyvines paieškos priemones naktį į rugpjūčio 7 dieną (sekmadienį) Armiansko miesto, kurį Krymo totoriai vadina Ermeni Bazaru, buvo aptikta grupė diversantų; sulaikant juos per susišaudymą žuvo vienas FST pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymas

Taip pat pranešama, kad kitą naktį į rugpjūčio 8-ąją „Ukrainos gynybos misterijos specialiosios pajėgos mėgino surengti du diversinių teroristinių grupių įsiveržimus, tačiau juos sutrukdė Rusijos FST ir su ja bendradarbiaujančių žinybų jėgos padaliniai“.

Pasak FST, „įsiveržimo bandymas buvo dengiamas masiniu apšaudymu iš gretimos valstybės ir Ukrainos šarvuotųjų ginkluotųjų pajėgų pusės“; per susišaudymą žuvo vienas Rusijos Gynybos ministerijos kariškis.

Rusijos FST dar nurodė, kad po šių įvykių dar labiau sustiprinamos saugumo priemones Kryme.

Rusijoje rengiantis rugsėjo 18 dieną vyksiantiems parlamento rinkimams, prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo savo saugumo pareigūnus, kad „užsienio priešai“ stengsis sutrukdyti šiems rinkimams.

Rusiškasis Krymo gubernatorius Sergejus Aksionovas, savo ruožtu, pareiškė, kad bet kurie mėginimai destabilizuoti padėtį per patį turistinio sezono įkarštį bus „griežčiausiu įmanomu būdu“ sutrukdyti.

„Pusiasalio gyventojų ir svečių saugumas yra visiškai užtikrintas“, – parašė jis feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius