-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija: buvusio šnipo S.Skripalio apnuodijimas yra JK ir JAV „groteskiška provokacija“

Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) direktorius Sergejus Naryškinas trečiadienį sakė, kad buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimas Jungtinėje Karalystėje yra britų ir JAV saugumo tarnybų „groteskiška provokacija“.
Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo administracijos vadovas Sergejus Naryškinas
Sergejus Naryškinas: buvusio šnipo S.Skripalio apnuodijimas yra JK ir JAV „groteskiška provokacija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Net dėl groteskiškos provokacijos su Skripaliais, kurią grubiai sukurpė Didžiosios Britanijos ir JAV specialiosios tarnybos, dalis Europos valstybių neskuba beatodairiškai sekti paskui Londoną ir Vašingtoną, o verčiau nori kruopščiai išsiaiškinti, kas įvyko“, – vienoje saugumo konferencijoje sakė S.Naryškinas.

Londonas apkaltino Maskvą dėl kovo 4-ąją pietiniame Anglijos Solsberio mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Pasak S.Naryškino, šiuolaikiniame daugiapoliame pasaulyje kategoriškas spaudimas oponentams naudojant jėgą neturi perspektyvų.

„Matome, kaip visur stringa Vašingtono sukurta vasalinės priklausomybės sistema. Nuo amerikiečių pradeda tolti net patys ištikimiausi jų palydovai – europiečiai, kurių gerovę ir saugumą Jungtinės Valstijos nuolat nesvyruodamos deda ant savo geopolitinių siekių altoriaus“, – sakė S Naryškinas.

JAV veiksmai Rusijos atžvilgiu sudaro sąlygas kalbėti apie grįžimą į Šaltojo karo laikus, pareiškė jis.

S.Naryškinas: „Kova su neegzistuojančia vadinamąja Rusijos grėsme tapo tikra Vašingtono politikos idee fixe. Ji pasiekė tokį mastą ir įgijo tokių nevykusių bruožų, kad belieka kalbėti apie niūrių Šaltojo karo laikų sugrįžimą.“

„Kova su neegzistuojančia vadinamąja Rusijos grėsme tapo tikra Vašingtono politikos idee fixe. Ji pasiekė tokį mastą ir įgijo tokių nevykusių bruožų, kad belieka kalbėti apie niūrių Šaltojo karo laikų sugrįžimą“, – teigė SVR direktorius.

Jis pažymėjo, kad nėra objektyvių santykių pablogėjimo priežasčių: „Šaltasis karas seniai pasibaigė, ideologinio prieštaravimo tarp Rytų ir Vakarų globalizacijos sąlygomis neliko.“

Pasak S.Naryškino, tarptautinė bendrija susiduria su visiškai naujais iššūkiais, tokiais kaip tarptautinis terorizmas, pastovaus vystymosi užtikrinimas ir ekologinis saugumas.

„Atsakymą į juos galima duoti tik bendromis pastangomis ir ... be Rusijos, kaip ir be Kinijos, Indijos, Brazilijos ir kitų policentrinio pasaulio ašių dalyvavimo (tai) paprasčiausiai neįsivaizduojama“, – paaiškino S.Naryškinas.

S.Naryškinas: „Svarbu nutraukti neatsakingą žaidimą ... ir atsisakyti projektuoti jėgą tarpvalstybinių santykių srityje, neleisti įvykti naujai „Karibų krizei.“

„Svarbu nutraukti neatsakingą žaidimą ... ir atsisakyti projektuoti jėgą tarpvalstybinių santykių srityje, neleisti įvykti naujai „Karibų krizei“, – sakė jis.

S.Naryškino teigimu, tarptautinei bendrijai reikia „grįžti prie sveiko dialogo, pagrįsto ne egoistiškais atskirų žaidėjų siekiais, o tikrosiomis vertybėmis, kurias pripažįsta visi tarptautinių normų dalyviai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius