Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija dėl skolos sumažino dujų tiekimą į Baltarusiją

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nurodė valstybės kontroliuojamai dujų monopolininkei sumažinti dujų tiekimą į kaimynę Baltarusiją.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas, paskelbtas pirmadienį, priimtas dėl buvusios sovietinės respublikos skolos Rusijai už gamtinių dujų tiekimą.

Praėjusią savaitę D.Medvedevas įspėjo Baltarusiją pradėti mokėti maždaug 200 mln. JAV dolerių siekiančią skolą, nes priešingu atveju bus sumažintas dujų tiekimas. Minskas atsisakė mokėti. D.Medevdevas nurodė dujų monopolininkės „Gazprom“ vadovui nuo pirmadienio sumažinti dujų tiekimą.

„Gazprom“ kiek anksčiau pažadėjo 85 proc. sumažinti dujų tiekimą į Baltarusiją, jeigu ji nesumokės skolos iki birželio 21 dienos 10 valandos.

„Gazprom“ nuomone, skola susidarė dėl to, kad Baltarusija vienašališkai 2010 metais moka už dujas 2009-ųjų kaina – 150 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, o pagal sutartį vidutinė kaina sausio–balandžio mėnesiais buvo 174 doleriai už 1 tūkst. kubinių metrų.

„Gazprom“ nuogąstauja, kad dėl susidariusios situacijos Baltarusijos skola už dujas iki metų pabaigos gali pasiekti 500–600 mln. dolerių.

Tuo tarpu Minskas tvirtina, kad pats „Gazprom“ skolingas Baltarusijai daugiau nei 200 mln. dolerių už dujų tranzitą Baltarusijos teritorija.

Pernai Baltarusija importavo 17,6 mlrd. kubinių metrų dujų, o Rusijos dujų tranzitas į Europą jos teritorija sudarė 44,6 mlrd. kubinių metrų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius