Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Rusija gali dislokuoti savo raketas netoli Lenkijos, sako aukšto rango rusų kariškis

Rusija gali dislokuoti savo naujausius zenitinių raketų kompleksus „Iskander“ arčiau Lenkijos, jeigu šioje atsiras JAV raketos "Patriot", sakė ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ vienas Rusijos generalinio štabo pareigūnas.
Rusijos raketiniai kompleksai „Iskander“ bus dislokuoti Lietuvos pašonėje.
Rusijos raketiniai kompleksai „Iskander“ bus dislokuoti Lietuvos pašonėje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Raketa Lenkija

Lenkijos gynybos viceministras Stanislawas Komorowskis (Stanislavas Komorovskis) pirmadienį agentūrai "Reuters", o vėliau ir dienraščiui „Financial Times“ sakė, kad Lenkijoje iki šių metų pabaigos bus dislokuotas amerikiečių zenitinių raketų kompleksų „Patriot“ dalinys, kuriame tarnaus maždaug šimtas JAV karių.

Varšuvos teigimu, beveik 200 raketų pagal dvišalį Varšuvos ir Vašingtono susitarimą dėl saugumo bus atgabentos nepriklausomai nuo to, ar nuspręs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) atsisakyti dislokuoti Lenkijoje ir Čekijoje priešraketinės gynybos sistemos dalis.

Maskva griežtai nepritaria raketiniam skydui, kurį pradėjo įgyvendinti B.Obamos pirmtakas Georgeas W.Bushas (Džordžas V.Bušas)l - įrengti radarą Čekijoje ir raketas gaudytuvus - Lenkijoje. Rusijos nuomone, toks skydas kelia grėsmę jos saugumui.

„Kompleksai „Patriot“, jeigu jie bus dislokuoti, užmaskuos būsimus darbus plėtojant Lenkijoje amerikiečių strateginės PRG sistemos objektą, kuriame numatoma dislokuoti raketas gaudytuvus", - kalbėjo Rusijos generalinio štabo pareigūnas.

Pasak jo, atsakydama į JAV raketinio skydo (vadinamojo PRG trečiojo pozicinio rajono su radaru Čekijoje ir raketomis gaudytuvais Lenkijoje) įrengimą Rusija pasiūlė prieš tai savo priemonę - „dislokuoti operatyvinį taktinį raketų kompleksą „Iskander" Kaliningrado srityje“, Lenkijos pasienyje.

„Negalima atmesti, kad „Iskander“ tema artimiausiu metu vėl iškils“, - sakė pareigūnas, kuris dar pabrėžė, jog kol kas Rusija šio komplekso Kaliningrado srityje dar nedislokavo.

Pernai lapkritį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo „Iskander“ raketas atgabenti į Kaliningrado sritį, jeigu JAV tęs PRG skydo planus.

Vasarį jis vėl pakartojo, jog tai bus padaryta, jeigu Vašingtonas neatsisakys PRG skydo elementų dislokavimo Rytų Europoje.

B.Obamos administracija peržiūri šį projektą, įvertindama jo kaštus ir efektyvumą. Tačiau Prahoje JAV prezidentas patvirtino, jog Vašingtonas tęs minėtų planų nagrinėjimą ir plėtra.

Pasak „Financial Times“, toks Lenkijos gynybos viceministro pareiškimas Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) derybų išvakarėse Chabarovske gali padidinti įtampą tarp Bendrijos ir Rusijos.

Varšuva pirmą kartą paprašė dislokuoti Lenkijos teritorijoje raketų kompleksus „Patriot“, kai Maskva pasmerkė priešraketinio skydo statybos planus kaip grėsmę Rusijai. Vašingtono teigimu, šio skydo elementų taikinys yra strateginės raketos, kurias gali paleisti valstybės piktadarės.

Dėl raketų dislokavimo Lenkijoje iš esmės buvo susitarta rugpjūčio mėnesį, kai įvyko trumpas Rusijos karas su Gruzija dėl separatistinės Pietų Osetijos ir Varšuvai kilo nuogąstavimų dėl galimų agresyvių Rusijos veiksmų Rytų Europoje.

S.Komorowskis pažymėjo, kad Lenkija nori bendradarbiauti su Rusija, taip pat ir per NATO, kuri su Maskva palaiko partneriškus ryšius.

Tačiau, pasak gynybos viceministro: „1999-aisiais (kai Lenkija įstojo į Aljansą) visi manė, kad šaltasis karas baigėsi. Bet praėjusiais metais buvo (įvykiai) Gruzijoje. Nepriklausomą šalį užpuolė mūsų partnerė - Rusija“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius