-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 04 02 /13:26

Rusijos atstovai neigia kalbas apie galimą branduolinį smūgį Baltijos valstybėms

Rusija grasina panaudoti „branduolinę jėgą“ gindama Krymą bei pabrėžia, jog tokios pačios sąlygos, kokios galiojo įsiveržimo į Ukrainą atveju, galioja ir Baltijos valstybėms, NATO narėms, skelbia „The Independent“.
Rusijos kariai Kryme
Rusijos kariai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak užrašų, kuriuos iš Rusijos generolų ir JAV pareigūnų diskusijos pateikė vienas šaltinis, Maskva svarsto įvairius atsakus į NATO pajėgų didinimą Baltijos valstybėse – nuo branduolinio iki nekarinio.

Vokietijoje vykusiame susitikime Rusijos atstovai pareiškė, kad bet kokie Ukrainos bandymai susigrąžinti Krymą sulauks rimto atsako, galbūt netgi branduolinio smūgio. Tokiu pačiu grasinimu sutikta ir galimybė, kad NATO tieks ginklus Ukrainai. Rusija, pasak jos atstovų, tai suprastų kaip karinę grėsmę.

Taip pat pabrėžiama, kad grėsmė rusakalbiams kyla ir Baltijos valstybėse, tad jose galimas panašus scenarijus, koks vyko ir vyksta Rytų Ukrainoje, kur Rusijos remiami kolaborantai su Rusijos pajėgomis įvedinėja savąją tvarką.

„Rusija palengva pritrauks šias rusakalbių grupes, nesuteikdama NATO preteksto panaudoti karines pajėgas“, – teigiama dokumente, kurį gavo „The Times“ žurnalistai. Jei NATO visgi imtųsi atsako, tai būtų suprantama kaip dar didesnio masto išpuolis prieš etninius rusus, nei buvo Rytų Ukrainoje.

Jeigu NATO imtųsi atsakomųjų veiksmų, Aljansas taptų „potencialiu agresorių bendrininku prieš rusakalbių mažumas Baltijos šalyse“, o tokia padėtis būtų „Jungtinėms Valstijoms potencialiai pavojingesnė negu Ukrainoje“.

Rusija neigia gandus 

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį paneigė Britanijos žiniasklaidos pranešimus, esą Maskva grasino panaudoti branduolines pajėgas tuo atveju, jeigu būtų mėginama grąžinti Ukrainai Rusijos aneksuotą Krymą arba būtų stiprinamos NATO pajėgos Baltijos šalyse.

„Tai besitęsiančios isterijos dėl mūsų šalies demonizacijos klasikinis pavyzdys. Faktiškai patys įaudrina padėtį informaciniame plane – netgi nesiremdami jokia konkrečia informacija – o vėliau patys bijo to, ką parašė“, – D.Peskovas sakė žurnalistams.

Jis pridūrė, kad „tokių publikacijų negalima rimtai vertinti“.

D.Peskovas pabrėžė, kad Rusija niekada negrasino panaudoti branduolinių ginklų dėl įvykių Kryme ir kad apie tai rašantys nepasivargino susipažinti su pirminiu šaltiniu – V.Putino pasisakymu neseniai valstybinės televizijos rodytame filme „Krymas. Kelias į Tėvynę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius