Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje siūloma dar labiau sugriežtinti apribojimus užsienio žiniasklaidos priemonėms

Trečiadienį Rusijos Valstybės Dūmos nariai pasiūlė Rusijos federalinei ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnybai („Roskomnadzor“) suteikti teisę blokuoti Rusijos įstatymams nusižengiančias užsienio žiniasklaidos priemones ir reikalauti atskleisti jų finansavimo šaltinius, rašo BBC.
„Washington Post“ laikraštis
Rusijoje siūloma dar labiau sugriežtinti apribojimus užsienio žiniasklaidos priemonėms / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikinosios komisijos, skirtos „apsaugoti valstybės suverenitetą ir neleisti užsienio valstybėms kištis į Rusijos vidaus reikalus“, pirmininkas Andrejus Klimovas pasiūlė leisti valstybiniams organams blokuoti užsienio žiniasklaidos priemones, jei šios pažeidžia Rusijos įstatymus.

A.Klimovas teigė, kad reikėtų papildyti įstatymą dėl „užsienio agentų“ veikimo Rusijoje ir jį pritaikyti rusakalbėms užsienio žiniasklaidos priemonėms.

Be to, užsienietiškos žiniasklaidos priemonės turėtų įsipareigoti Teisingumo ministerijai atskleisti jų finansavimo šaltinius. Neįvykdžius šio reikalavimo, „Roskomnadzor“ turėtų teisę šias priemones užblokuoti.

Dieną prieš tai, trečiadienį, Valstybės Dūmos narys rekomendavo leisti Teisingumo ministerijai patikrinti tas rusiškas žiniasklaidos priemones, kurios gauna finansavimą iš užsienio ir todėl „dirba užsienio vyriausybių naudai“.

Kentėtų CNN

Rusijoje yra 290 akredituotų užsienio žiniasklaidos priemonių. Į šį apibrėžimą patenka leidiniai, registruoti ne Rusijoje, tačiau šioje šalyje turintys atstovybes, arba tie, kurių žurnalistai dirba Rusijoje.

Dauguma šių žiniasklaidos priemonių turi rusiškas versijas arba transliuoja rusų kalba. Pavyzdžiui, „Euronews“ arba vokiečių DW.

Dauguma šių žiniasklaidos priemonių turi rusiškas versijas arba transliuoja rusų kalba. Pavyzdžiui, „Euronews“ arba vokiečių DW.

Tai – ne pirmas apribojimas, skirtas Rusijoje veikiančioms užsienio žiniasklaidos priemonėms. 2014-aisiais Valstybės Dūma išleido įsakymą, kuriuo remiantis užsienio investuotojams negali priklausyti daugiau nei 20 proc. Rusijos žiniasklaidos priemonių.

Tiesa, ką ir kaip blokuoti, A.Klimovas nepaaiškino. Išvakarėse jis kalbėjo apie leidinius, skleidžiančius politinę propagandą ir atstovaujančius interesams tų šalių, kurios juos finansuoja. Tų žiniasklaidos priemonių A.Klimovas taip pat neįvardijo.

Anot Federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktoriaus Aleksandro Bortnikovo, ypač pavojingomis priemonėmis laikomos kompanija CNN ir laikraštis „The Washington Post“.

Kaip šis įstatymas turėtų veikti, kol kas taip pat nėra aišku. Leidinio „Meduza“, registruoto Latvijoje, vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas BBC sakė, kad jo leidinys nenusižengia nei Latvijos, nei Rusijos įstatymams.

„Facebook“ nuotr./Ivanas Kolpakovas
„Facebook“ nuotr./Ivanas Kolpakovas

Jis pabrėžė, kad leidinio „Meduza“ veiklą reguliuoja Latvijos ir Europos Sąjungos (ES) įstatymai, todėl jis atsiskaityti Rusijos teisėsaugos institucijoms kol kas neprivalo.

Paklaustas, ar priėmus naują įstatymą „Meduzai“ reikės atskleisti finansavimo šaltinius Rusijos Teisingumo ministerijai, I.Kolpakovas atsakė: „Neturiu supratimo.“

Nėra vienos nuomonės

Pareigūnai ir A.Klimovo kolegos iš Valstybės Dūmos kol kas vieningai neatsakė, kiek tikėtina, kad įstatymai dėl užsienio žiniasklaidos priemonių taps dar griežtesni.

A.Klimovas: „Nemanau, kad jis bus baigtas per savaitę. Reikia konsultuotis ne tik su visuomene, bet ir valstybinėmis institucijomis.“

Pats A.Klimovas trečiadienį tikino, kad jau dirbama prie naujų pataisų, tačiau šis procesas „užima laiko“. Komisijos pirmininko teigimu, kol kas įstatymo projektas nėra baigtas.

„Nemanau, kad jis bus baigtas per savaitę. Reikia konsultuotis ne tik su visuomene, bet ir valstybinėmis institucijomis“, – BBC sakė A.Klimovas.

Valstybės Dūmos informacinės politikos komiteto pirmininkas Leonidas Levinas sakė, kad jei deputatai pateiks minėtas pataisas, jos bus svarstomos.

„Svarbiausiu klausimu šioje iniciatyvoje laikomas techninis jos įgyvendinimas“, – teigė L.Levinas.

Sputnik/Leonidas Levinas
Sputnik/Leonidas Levinas

Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas mano, kad A.Klimovo pasiūlymą reikia rimtai išnagrinėti.

D.Peskovas: „Kalbant apie šią iniciatyvą, labai svarbu suprasti detales, kurių nežinant ją sunku vertinti.“

„Kalbant apie šią iniciatyvą, labai svarbu suprasti detales, kurių nežinant ją sunku vertinti“, – žurnalistams sakė D.Peskovas, pridėdamas, kad „kol kas per anksti kalbėti apie kokią nors bendrą poziciją“.

„Ryšių ir masinės komunikacijos ministerija nieko nežino nei apie įstatymo projektą, nei apie jo kūrimą“ – BBC sakė ministro pavaduotojas Aleksejus Volinas.

Tai, kad kol kas nieko konkretaus nėra nuspręsta, BBC patikino ir du valstybės pareigūnai, dirbantys su žiniasklaida susijusioje įstatymų leidybos srityje.

Šiemet tai jau ne pirmas kartas, kai Rusijoje nuskambėjo pasiūlymas, susijęs su užsienio žiniasklaidos priemonėmis.

Kovą deputatas Konstantinas Zatulinas paprašė patikrinti tokių JAV žiniasklaidos priemonių kaip „Radio Svoboda“, „Golos Ameriki“ ir CNN veiklą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanne Shaheen
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanne Shaheen

K.Zatulino teigimu, tokia iniciatyva – atsakas į JAV senatorės Jeanne Shaheen siūlymą priimti akto projektą, leidžiantį JAV teisingumo departamentui tirti galimą kanalo „RT America“ Užsienio agentų registracijos akto pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius