-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija į Siriją siunčia ginkluotę, skirtą kautis su JAV karinėmis pajėgomis

Dislokuodama savo naikintuvus ir raketas Sirijoje Rusija teigė, kad visa tai bus skirta kovai su „Islamo valstybe“ (IS), tačiau, karo ekspertų teigimu, naikintuvai ir raketos yra didesnio plano dalis, rašo thedailybeast.com.
Su-30 naikintuvas
Su-30 naikintuvas / wikipedia.com nuotr.

Rugsėjo 21 dieną Latakijos oro bazėje nusileido pirmieji naikintuvai Su-24, Su-25 ir Su-30. Greitai prie jų prisijungė ir bombonešiai Su-34 bei šnipinėjimui skirtas Il-20. Taip pat 500 Rusijos karinių instruktorių, ginkluotų SA-15 ir SA-22 „žemė-oras“ raketomis.

Šiuos procesus stebintiems JAV karinės žvalgybos atstovams turėjo kilti nerimas. Didžioji dalis šios ginkluotės neturės jokio praktinio pritaikymo kovai su IS, kuri tiesiog neturi oro pajėgų.

Tiesa, daugelis naikintuvų ar raketų puikiausiai tiktų kautis ore su amerikiečių pajėgomis. Tai patvirtina ir faktas, kad Basharo al-Assado režimas yra išsaugojęs nemenką dalį senų rusiškų naikintuvų, kurie vis dar puikiausiai naudojami oro antskrydžiams.

Akivaizdu, kad „žemė-oras“ raketos yra tinkamos kautis tik su pajėgomis, kurios turi karinės aviacijos dalinius. Tik oro kautynėms taikomas ir Su-30. 

„Šiuo metu Sirijoje yra daugiau nei du tūkstančiai iš buvusios Sovietų Sąjungos kilusių kovotojų. Vietoje to, kad lauktume jų grįžtančių, mes suteiksime pagalbą Sirijos valdžiai“, – savo kalboje tikino Vladimiras Putinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Breedlove
AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Breedlove

Tuo labai abejoja JAV karinių oro pajėgų generolas Philipas Breedlove'as. „Aš nemačiau tokių IS pajėgų, su kuriomis kautis būtų reikalinga „oras-oras“ tipo technika“, – teigė jis Vašingtone. Jo manymu, Rusija tokiu būdu bando įsitvirtinti strategiškai svarbiose zonose bei užtikrinti, kad amerikiečiai negalės pasiekti tam tikrų taškų.

Šiuo metu JAV treniruojamų sukilėlių pajėgas iš oro palaiko F-22 naikintuvai. Jei Sirijos režimo pajėgos susidurs su sukilėliais, šie naikintuvai neišvengiamai turės kautis su Rusijos Su-30.

Akivaizdu, kad tokia galimybė buvo apsvarstyta tiek Maskvoje, tiek Vašingtone. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius