-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir JAV derasi dėl JAV krepšinio žvaigždės iškeitimo į „mirties pirklį“

JAV ir Rusija svarsto galimą apsikeitimą kaliniais, kurį vykdant pagarsėjęs rusų ginklų prekeivis būtų iškeistas į amerikiečių krepšinio žvaigždę, šeštadienį pareiškė vienas rusų diplomatas. Tai pirmas kartas, kai Rusija pareiškė, jog deramasi dėl Brittney Griner, moterų krepšinio lygos WNBA čempionės, su savo šalies rinktine dukart laimėjusios olimpinį auksą, iškeitimo į Viktorą Butą, pramintą „mirties pirkliu“.
Brittney Griner
Brittney Griner / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pokalbiai labai jautria iškeitimo tema tęsiami mūsų prezidentų pasirinktais kanalais“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos Šiaurės Amerikos departamento direktorius Aleksandras Darčijevas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra TASS.

„Tęsiama tylioji diplomatija ir tai turėtų duoti vaisių, jeigu, žinoma, Vašingtonas pasistengs nepasiduoti propagandai“, – pridūrė jis.

31 metų B.Griner buvo sulaikyta Rusijoje vasario viduryje.

Krepšininkė pripažino, kad jos bagaže buvo rasta kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi, bet teigė nenumananti, kaip jos ten atsirado, nes daiktus kelionei į Rusiją ji krovėsi skubėdama.

Rugpjūčio pradžioje Rusijos teismas pripažino Finikso krepšinio klube „Mercury“ žaidžiančią B.Griner kalta dėl narkotikų kontrabandos ir jai skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

V. Butas 2008 metais buvo suimtas Tailande ir po to išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur buvo apkaltintas kelis dešimtmečius pardavinėjęs ginklus despotams, įsitraukusiems į vienus kruviniausių konfliktų pasaulyje, ir 2012 metais buvo nuteistas 25 metus kalėti.

V.Buto gyvenimo istorija įkvėpė sukurti 2005 metų filmą „Karo dievas“ (Lord of War), kuriame pagrindinį ginklų kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as.

„Mirties pirkliu“ jį dėl ginklų pardavimo karo draskomoms Angolai ir Liberijai praminė buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Peteris Hainas.

Rusija jau ilgą laiką siekia išlaisvinti V.Butą.

Buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose Billas Richardsonas praėjusį savaitgalį pareiškė tikįs, kad pastangos susiderėti su Rusija dėl „dviejų kalinių iškeitimo į du kalinius“ bus sėkmingos.

„Manau, ji bus išlaisvinta,... bus apsikeista kaliniais, nors manau, kad du bus iškeisti į du ir antrasis bus Paulas Whelanas“, – pareiškė jis per televizijos kanalo ABC laidą „This Week“.

P.Whelanas yra buvęs jūrų pėstininkas, kuriam 2020-aisiais buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė už šnipinėjimą, tačiau jis šiuos kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius