Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir JAV susikivirčijo dėl Šiaurės Korėją smerkiančio JT pareiškimo spaudai

Rusija ketvirtadienį paneigė blokavusi Šiaurės Korėją dėl pastarojo raketos bandymo smerkiantį Jungtinių Tautų pareiškimą ir apkaltino Jungtinių Valstijų (JAV) diplomatus, kad šie staiga nutraukė JT rezoliucijos teksto svarstymą.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Rusija ir JAV susikivirčijo dėl Šiaurės Korėją smerkiančio JT pareiškimo spaudai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV pasiūlytame pareiškime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, taip pat reikalauta, kad Šiaurės Korėja neatliktų daugiau jokių branduolinių bandymų ir po sekmadienį Pchenjano surengto nepavykusio raketos bandymo nebeleistų jokių raketų.

Rusija savo ruožtu norėjo, kad naujajame pareiškime, kaip ir ankstesniame dokumente, būtų kalbama apie poreikį rasti sprendimą dialogo būdu, nurodė Saugumo Tarybos diplomatai.

„Esame labai nustebinti pasirodžiusių pranešimų, esą Rusijos delegacija neva užblokavo JT Saugumo Tarybos pareiškimo spaudai projektą dėl Pchenjano balandžio 15 dieną atlikto raketos bandymo“, – nurodė rusų diplomatai.

„Mes neblokavome to pareiškimo. Mes reikalaujame naudoti sutartą kalbą“, – sakė Rusijos reikalų patikėtinis Piotras Iljičiovas.

„Mes pasirengę toliau dirbti ir rasti kompromisą, bet staigi jų (svarstymo nutraukimo) maniera sukėlė daug klausimų“, – sakė jis žurnalistams.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Taryba griežtai pasmerkė trijų raketų paleidimą ir išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Pchenjano nestabilaus elgesio.

Siūlytame pareiškime Tarybos nariai išreiškė savo didžiausią susirūpinimą dėl Šiaurės Korėjos itin nestabilaus elgesio ir dar kartą pagrasino imtis „naujų esminių priemonių“.

Diplomatai, norėję likti nežinomais, buvo nustebę, kad Rusija užblokavo pasmerkimą, kuriam buvo pasiruošusi pritarti net Kinija – artima Pchenjano sąjungininkė.

Nesutarimų su Rusija dėl griežtesnio pareiškimo tono kilo artėjant Saugumo Tarybos ministrų susitikimui dėl Šiaurės Korėjos kitą savaitę – jam pirmininkaus JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius