Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija ir Kazachstanas pasirašė susitarimą dėl muitų sąjungos, nedalyvaujant Baltarusijai

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas ir Kazachstano vyriausybės vadovas Karimas Masimovas penktadienį Sankt Peterburge pasirašė dokumentus dėl vieningos muitų erdvės įkūrimo – nedalyvaujant šių derybų partnerei Baltarusijai, kurios premjeras Sergejus Sidorskis atsisakė dalyvauti tame susitikime, rašo Rusijos verslo dienraštis „Komersant“.
Karimas Masimovas ir Vladimiras Putinas
Karimas Masimovas ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pažymima BBC tinklalapyje, šio laikraščio specialusis korespondentas Andrejus Kolesnikovas sakė, jog derybų dalyviai, bent laikinai išvengę Baltarusijos dalyvavimo, iš pažiūros, lengviau atsikvėpė. Žurnalistas praneša, kad V.Putino ir K.Maksimovo derybos truko labai trumpai: po pusvalandžio jie pasirašė susitarimus dėl visų ginčijamų klausimų.

Šis žingsnis atveria kelią abiejų šalių bendro Muitų kodekso įsigaliojimui nuo liepos 1 dienos. „Tokiu būdu, pagaliau viskas buvo baigta – pirmiausiai Baltarusijai“, – sakė A.Kolesnikovas.

A.Suzdalcevas abejoja, ar ši kaina verta „Beltransgaz“ kontrolinio paketo – juk tos įmonės 50 proc. akcijų kontroliuojančiai „Gazprom“ pakaktų įsigyti vienintelę akciją.„Ministro pirmininko (S.Sidorskio) nedalyvavimas susijęs su išlikusiais nesutarimais dėl kai kurių principinių klausimų“, – Baltarusijos vyriausybės atstovas spaudai Aleksandras Timošenka sakė Rusijos dienraščiui „Moskovskij komsomolec“.

Minskas labiausiai siekia, kad būtų atšaukti muitai iš Rusijos importuojamai naftai ir jos produktams; kad ši sąlyga būtų įvykdyta, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka buvo pasiruošęs atiduoti Rusijai šalies dujų įmonės „Beltransgaz“ ir Mozyriaus naftos perdirbimo gamyklos kontrolinį akcijų paketą, rašo „Komersant“.

„Tiesa, už gerus pinigus, – pridūrė dienraštis. – Tačiau (Rusijos dujų įmonė) „Gazprom“, turinti 50 proc. „Beltransgaz“ akcijų, pasiruošusi pirkti tik vieną trūkstamą kontrolinę akciją – ir suprantama, ne už „auksinės“ kainą.“

„Lukašenka su savo pasiūlymu pavėlavo aštuonerius metus, – dienraščiui „Komsomolskaja Pravda“ pareiškė Rusijos aukštosios ekonomikos mokyklos ekspertas Andrejus Suzdalcevas. – Klausimas dėl „Beltransgaz“ pirkimo buvo keliamas 2002 metais.“

„Kažkodėl Lukašenka mano, kad bėgant laikui aktyvai brangsta, tačiau tam (dujų) vamzdynui jau apie 40 metų. Mes jau ir taip už jį sumokėjome 2,5 mlrd. JAV dolerių, – ekspertas sakė laikraščiui. – Tuo tarpu Baltarusija kelia klausimą dėl tolesnio dujų tiekimo už Rusijos vidinės rinkos kainas. Mums tai reikš kasmetinius milijardinius nuostolius, kuriuos dabar netgi sunku tiksliai įvertinti.“

A.Suzdalcevas abejoja, ar ši kaina verta „Beltransgaz“ kontrolinio paketo – juk tos įmonės 50 proc. akcijų kontroliuojančiai „Gazprom“ pakaktų įsigyti vienintelę akciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius