Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 26 /12:42

Aukšto rango Rusijos politikas: Ukraina buvo įspėta apie lėktuvą 15 min prieš jo numušimą

Aukšto rango Rusijos įstatymų leidėjas Andrejus Kartapolovas teigė, kad Ukrainos karinė žvalgyba buvo įspėta 15 minučių prieš tai, kai Rusijos karinis transporto lėktuvas „Il-76“ su ukrainiečių karo belaisviais įskrido į teritoriją, kurioje trečiadienį buvo numuštas. Smūgio rezultatas – visi juo skridę 74 keleiviai žuvo.
Rusijos pareigūnai Belgorodo srityje
Rusijos pareigūnai Belgorodo srityje / „Reuters“/„Scanpix“

„Ukrainos pusė buvo oficialiai įspėta, o likus 15 minučių iki lėktuvo įskridimo į zoną jiems buvo pateikta visa informacija“, – įstatymų leidėjams kalbėjo A.Kartapolovas, buvęs generolas, glaudžiai susijęs su Rusijos gynybos ministerija. Jo teigimu, Ukrainos karinė vadovybė patvirtino gavusi įspėjimą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Andrejus Kartapolovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Andrejus Kartapolovas

Tačiau jo žodžiai prieštarauja Ukrainos karinės žvalgybos pareiškimams, kad Rusija jos neinformavo apie skrydžių organizavimą.

Žvalgybos atstovas spaudai Andrijus Jusovas ketvirtadienį pažymėjo, kad, priešingai praktikai, buvusiai prieš ankstesnius apsikeitimus lėktuvais, Kyjivas iš Rusijos negavo jokių prašymų susilaikyti nuo atakų oro erdvėje, kurioje buvo numuštas lėktuvas.

Ukraina griežtai neigia sulaukusi kokio nors įspėjimo, nors nei patvirtino, nei nuginčijo įtarimus, kad jos pajėgos numušė lėktuvą. Kyjivas pareikalavo sudaryti komisiją ir atlikti tarptautinį aviakatastrofos tyrimą, tačiau Maskva tokią galimybę atmeta, pažymėjo Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

„Nepateikta jokių įrodymų, pagrindžiančių kaltinimus ... Nebuvo pateikta nieko, kas įrodytų, kad tai to paties lėktuvo nuolaužos ir jame buvo žmonių“, – ketvirtadienį nacionalinio teletilto eteryje kalbėjo jis.

Prieštaringi abiejų pusių pasakojimai yra kasdienis karo, kurio antrieji metai jau baigiasi, bruožas. Šiuo atveju statymai ypač dideli, nes tai yra daugiausiai gyvybių nusinešęs tokio pobūdžio incidentas tarptautiniu mastu pripažintoje Rusijos teritorijoje nuo invazijos pradžios.

VIDEO: Belgorodo srityje sudužo rusų karinis lėktuvas

Ketvirtadienį Rusijos prašymu surengtas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis, kuriame buvo svarstomas numušto lėktuvo klausimas.

JT negalėjo patikrinti katastrofos aplinkybių, tarybai sakė JT politinių reikalų vadovė Rosemary DiCarlo.

„Aišku tik tai, kad incidentas įvyko Rusijos invazijos į Ukrainą ir tebevykstančio karo kontekste, – sakė ji. - Siekdami išvengti tolesnio eskalavimo, raginame visus suinteresuotuosius asmenis susilaikyti nuo veiksmų, retorikos ar kaltinimų, kurie galėtų dar labiau pakurstyti ir taip pavojingą konfliktą.“

Ukrainos žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas agentūrai „Reuters“ sakė manantis, kad šis incidentas buvo suplanuota Rusijos dezinformacijos kampanija. Jis sakė, kad į Ukrainos karo belaisvių aukų sąrašą, kuriuo po katastrofos pasidalijo Rusijos žiniasklaida, buvo įtraukti per ankstesnį apsikeitimą jau grąžinti kariai.

„Rusai darys skambius pareiškimus, bet nieko neįsileis. Jie neperduos jokios medžiagos analizei ir paprasčiausiai kaltins Ukrainą“, – sakė jis nacionalinio teletilto eteryje.

Rusijai būtinas aukos vaidmuo

„Visa šiandien turima informacija rodo, kad turime reikalų su iš anksto suplanuotu, apgalvotu nusikaltimu“, – sakė Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis, kurio delegacija paprašė surengti neeilinį susitikimą.

Pasak jo, tai buvo ne pirmas abiejų šalių suplanuotas apsikeitimas belaisviais, tačiau šį kartą Kyjivas „dėl nepaaiškinamų priežasčių nusprendė sužlugdyti šią procedūrą ir padaryti tai pačiu barbariškiausiu būdu“, kalbėjo rusų atstovas, apkaltinęs Ukrainą aukojant savo karius Vakarų geopolitiniams interesams.

Ukraina atmetė kaltinimus, kad ji prisidėjo prie sąmokslo numušti lėktuvą.

„Ukraina nebuvo informuota apie transporto priemonių skaičių, kelius ir belaisvių gabenimo priemones. Jau vien tai gali reikšti tyčinius Rusijos veiksmus siekiant sukelti pavojų belaisvių gyvybei ir saugumui“, – sakė Ukrainos pasiuntinio JT pavaduotoja Chrystyna Hajovyšyn.

Ji pridūrė, kad į apsikeitimo operaciją įtraukti belaisviai rusai buvo perkelti į sutartą vietą.

„Rusijos pusė turėjo užtikrinti tokį pat į nelaisvę patekusių Ukrainos kariškių saugumą“, – teigė Ch. Hajovyšyn.

Jei pasitvirtins, kad lėktuve iš tiesų buvo ukrainiečių karo belaisvių, tai bus dar vienas Rusijos padarytas humanitarinės teisės pažeidimas ir „pirmas atvejis, kai Rusija pasinaudojo gyvuoju skydu ore, kad pridengtų raketų gabenimą tolesniam jų panaudojimui prieš taikius Ukrainos miestus“, kalbėjo ukrainietė.

Ukrainos sąjungininkai tokiais atvejais visada primena, kad Rusija visų pirma kalta dėl paties įsiveržimo į kaimyninę šalį.

„Rusija ne kartą bandė perkelti atsakomybę už šio beprasmiško pasirinkto karo tragedijas, tarsi ji būtų auka, o ne agresorė“, – sakė JAV pasiuntinio pavaduotojas Robertas Woodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius