-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 29 /2018 03 30

Vystantis „Skripalių bylai“ Rusija atsakė JAV diplomatų išsiuntimu ir konsulato uždarymu

Rusija, reaguodama į koordinuotus Vakarų šalių veiksmus izoliuojant Maskvą po buvusio dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje, ketvirtadienį paskelbė apie masinį JAV diplomatų išsiuntimą ir JAV konsulato Sankt Peterburge uždarymą.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Maskva, atsakydama į jos diplomatų išsiuntimą iš šalių trijuose žemynuose, išsiųs 60 JAV diplomatų ir uždarys Vašingtono konsulatą Sankt Peterburge.

Preliminari Vašingtono reakcija buvo pareiškimas, kad Rusijos žingsniui „nėra pateisinimo“ ir kad Jungtinės Valstijos „pasilieka teisę atsakyti“.

S.Lavrovas sakė, kad JAV ambasadorius Rusijoje Jonas Huntsmanas buvo informuotas apie „atsakomąsias priemones“, tarp kurių yra „atitinkamo skaičiaus diplomatų išsiuntimas ir mūsų sprendimas atšaukti leidimą funkcionuoti JAV generaliniam konsulatui Sankt Peterburge“.

Anksčiau Vašingtonas nurodė išvykti iš šalies 60 Rusijos diplomatų ir uždarė Rusijos generalinį konsulatą Siatle.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Bendrai iš JAV, ES, NATO šalių ir kitų valstybių buvo išsiųsta daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Tai buvo koordinuotas atsakas Maskvai, kaltinamai buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu kovo 4 dieną nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos Solsberio mieste.

Ketvirtadienį ligoninė, kurioje jie yra gydomi, pranešė, kad 33 metų Julijos būklė „sparčiai gerėja ir jau nebėra kritinė“. 66 metų S.Skripalio būklė tebėra kritinė, bet stabili.

Ketvirtadienį ligoninė, kurioje jie yra gydomi, pranešė, kad 33 metų Julijos būklė „sparčiai gerėja ir jau nebėra kritinė“. 66 metų S.Skripalio būklė tebėra kritinė, bet stabili.

Britanija sakė, jog „labai tikėtina“, kad už jų apnuodijimą Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga yra atsakinga Rusija, tačiau Maskva piktai neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad iki kito ketvirtadienio turi išvykti 58 diplomatai iš JAV ambasados Maskvoje ir du diplomatai iš konsulato Jekaterinburge.

JAV generalinis konsulatas Sankt Peterburge turi būti atlaisvintas iki šeštadienio.

Maskva perspėjo, jog J. Huntsmano užuomina per Rusijos televiziją RBK, kad JAV taip pat galėtų įšaldyti Rusijos valstybės aktyvus, nulemtų „tolesnį rimtą mūsų santykių blogėjimą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Salisburio ligoninė, kurioje laikomas Sergejus Skripalis
„Scanpix“/AP nuotr./Salisburio ligoninė, kurioje laikomas Sergejus Skripalis

Be to, Maskva perspėjo, kad galėtų imtis tolesnių atsakomųjų priemonių, jei Vašingtonas „tęstų priešiškus veiksmus“ prieš Rusijos ambasadą bei konsulatus.

Rusijos URM: „Patarėme JAV valdžiai, kuri skatino ir pūtė šmeižto kampaniją prieš mūsų šalį, atsipeikėti ir nutraukti neapgalvotus veiksmus, kurie griauna dvišalius santykius.“

„Patarėme JAV valdžiai, kuri skatino ir pūtė šmeižto kampaniją prieš mūsų šalį, atsipeikėti ir nutraukti neapgalvotus veiksmus, kurie griauna dvišalius santykius“, – pareiškė ministerija.

S.Lavrovas sakė, kad Rusija taip pat svarsto atsakomąsias priemones kitoms šalims, išvariusioms rusų diplomatų.

„Kas dėl kitų šalių, tai taip pat visos simetriškos priemonės dėl diplomatinių misijų žmonių, kurie išvyks iš Rusijos, skaičiaus ir kol kas tai viskas“, – sakė S.Lavrovas.

Tačiau priemonės galėtų būti „ne tik“ simetrinės, pridūrė jis.

„JAV ir Britanijos spaudimas“

Pasak S. Lavrovo, Rusija reaguoja į „absoliučiai nepriimtinus veiksmus, kurių imamasi prieš mus labai smarkiai spaudžiant Jungtinėms Valstijoms ir Britanijai su vadinamosios Skripalio bylos pretekstu“.

Jis apkaltino Londoną „verčiant visus laikytis antirusiško kurso“.

Britanija ketvirtadienį informavo Maskvą apie Julijos Skripal sveikatos būklę, o Rusija dar kartą paprašė galimybės bendrauti su ja kaip su savo piliete, nurodė S.Lavrovas.

Jis pabrėžė, kad Maskva nori „nustatyti tiesą“ dėl Skripalių apnuodijimo, ir apkaltino Britaniją „tyčiojantis iš tarptautinės teisės“.

„Scanpix“/AP nuotr./Julia Skripal
„Scanpix“/AP nuotr./Julia Skripal

S.Lavrovo teigimu, Rusija paprašė susitikimo su Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vykdomąja taryba antradienį, norėdama užduoti klausimų ir „nustatyti tiesą“.

„Tikimės, kad mūsų partneriai Vakaruose nevengs garbingo pokalbio“, – sakė S.Lavrovas.

Po Skripalių apnuodijimo Britanija paskelbė, kad išsiųs 23 rusų diplomatus, sustabdys aukšto lygio diplomatinius kontaktus su Maskva ir nesiųs karališkųjų asmenų į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

Rusija atsakydama uždarė Britanijos konsulatą Sankt Peterburge ir Britų tarybą, kuri yra švietimo ir kultūros organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius